blauwe kiekendief in de biesbosch

Alleen al voor een blauwe kiekendief ga je naar buiten!

Afgelopen zaterdag bezocht ik de Brabantse Biesbosch achter Werkendam. Ik hoopte er vogels te zien als de zeearend, grote zaagbek, nonnetje en ijsvogel. Van deze vier zag ik alleen het nonnetje. Eentje slechts, een vrouwtje, en ook nog eens in een flits. Maar niet getreurd, toen had ik al een blauwe kiekendief zien jagen. En dat is ook altijd een mooie waarneming.

In de Roofvogelgids van Lars Gejl lees ik dat de lage, schommelende zoekvlucht boven akkers en weilanden kenmerkend is voor kiekendieven. Nou, daar vormt dit vrouwtje geen uitzondering op. Ze vliegt echter niet boven een weiland, maar boven de Noordwaard. Een uitgestrekt deel in het hartje van de Biesbosch dat nu helemaal onder water staat. Hier en daar steken droge delen boven het water uit. En hoewel ik me kan vergissen, denk ik dat die eilandjes vergeven moeten zijn van de muizen. De muizen vluchten immers voor het water (voor zover ze dat kunnen) en zoeken de hogere delen op.

Een blauwe kiekendief te zien jagen is een feest voor elke vogelaar. Dit is een vrouwtje. Je herkent haar aan het bruine verenkleed en de opvallende witte stuit. Het mannetje is blauwgrijs, ook een fraaie verschijning. Je ziet de blauwe kiekendief vooral in de winter in onze polders jagen. Als broedvogel is hij in Nederland helaas heel schaars.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)