alle beestjes helpen natuurmonumenten insectengids insectenparadijs

Alle beestjes helpen

Via de website van Natuurmonumenten heb ik een leuke brochure ontvangen: Alle beestjes helpen. Deze brochure bevat onder meer een beknopte insectengids en tips van tuinman Jan voor een insectenvriendelijke tuin. Hieronder lees je hoe ook jij deze brochure kunt downloaden.

Natuurmonumenten vraagt aandacht voor de insecten in ons land, omdat het niet goed gaat met deze kleine wezens. Er zijn allerlei factoren die ervoor hebben gezorgd dat de insectenstand met meer dan 75% is afgenomen. En dat is dramatisch. Niet alleen voor de natuur zelf, maar ook voor onszelf. Geen insecten, dan ook vaak geen optimale bestuiving van gewassen. 

Die afname is één van de aanwijzingen dat we veel meer rekening moeten houden met de natuur. Of het nu gaat om het klimaat, om waterbeheer of om luchtvervuiling, we zullen er toch iets aan moeten doen om te voorkomen dat het drama nog groter wordt. Dat vraagt een aanpassing van onze levensstijl, maar in geval van de insecten hoeft dat helemaal niet zo erg te zijn. Wie gebruik maakt van de tips van tuinman Jan, krijgt er een paradijselijke tuin voor terug. En zouden we deze tips in iets aangepaste vorm toepassen in de ruimtelijke ordening (in parken, bermen, weilanden en natuurgebieden) dan zal Nederland een fleurig en kleurrijk land blijken. Waar je in een regio als de Alblasserwaard niet alleen geniet van het mooie groen, maar ook van de vele bloemen, insecten en vogels. Dat lijkt wel heel sterk op ‘elke dag vakantie in eigen land’. Wie wil dat nu niet?

De gratis brochure Alle beestjes helpen opvragen

Vraag de gratis brochure Alle beestjes helpen op bij Natuurmonumenten. Dat kan op deze pagina. Als je verder leest, kun je ook een aantal tips voor gemeentelijke overheden downloaden. Tips van een boswachter uit Rotterdam. Leg dit document eens voor aan jouw gemeenteraad. Misschien is het net het beslissende zetje om ook in jouw gemeente over te gaan tot een insectenvriendelijker beheer van het groen.

Bekijk hier een animatiefilmpje waarin Natuurmonumenten uitlegt hoe ook jij kunt helpen de leefomgeving voor insecten te verbeteren:

Bij de webshop Vivara kun je insectenvriendelijke planten bestellen zoals:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.


De nieuwste berichten op Visdief.nl: