alle beestjes helpen natuurmonumenten insectengids insectenparadijs

Alle beestjes helpen

Via de website van Natuurmonumenten heb ik een leuke brochure ontvangen: Alle beestjes helpen. Deze brochure bevat onder meer een beknopte insectengids en tips van tuinman Jan voor een insectenvriendelijke tuin. Hieronder lees je hoe ook jij deze brochure kunt downloaden.

Natuurmonumenten vraagt aandacht voor de insecten in ons land, omdat het niet goed gaat met deze kleine wezens. Er zijn allerlei factoren die ervoor hebben gezorgd dat de insectenstand met meer dan 75% is afgenomen. En dat is dramatisch. Niet alleen voor de natuur zelf, maar ook voor onszelf. Geen insecten, dan ook vaak geen optimale bestuiving van gewassen. 

Die afname is één van de aanwijzingen dat we veel meer rekening moeten houden met de natuur. Of het nu gaat om het klimaat, om waterbeheer of om luchtvervuiling, we zullen er toch iets aan moeten doen om te voorkomen dat het drama nog groter wordt. Dat vraagt een aanpassing van onze levensstijl, maar in geval van de insecten hoeft dat helemaal niet zo erg te zijn. Wie gebruik maakt van de tips van tuinman Jan, krijgt er een paradijselijke tuin voor terug. En zouden we deze tips in iets aangepaste vorm toepassen in de ruimtelijke ordening (in parken, bermen, weilanden en natuurgebieden) dan zal Nederland een fleurig en kleurrijk land blijken. Waar je in een regio als de Alblasserwaard niet alleen geniet van het mooie groen, maar ook van de vele bloemen, insecten en vogels. Dat lijkt wel heel sterk op ‘elke dag vakantie in eigen land’. Wie wil dat nu niet?

De gratis brochure Alle beestjes helpen opvragen

Vraag de gratis brochure Alle beestjes helpen op bij Natuurmonumenten. Dat kan op deze pagina. Als je verder leest, kun je ook een aantal tips voor gemeentelijke overheden downloaden. Tips van een boswachter uit Rotterdam. Leg dit document eens voor aan jouw gemeenteraad. Misschien is het net het beslissende zetje om ook in jouw gemeente over te gaan tot een insectenvriendelijker beheer van het groen.

Bekijk hier een animatiefilmpje waarin Natuurmonumenten uitlegt hoe ook jij kunt helpen de leefomgeving voor insecten te verbeteren:

Bij de webshop Vivara kun je insectenvriendelijke planten bestellen zoals:

De nieuwste berichten op Visdief.nl: