alblasserbos en kortlandse molen

Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland. Rondwandeling door de weilanden

De Alblasserwaard staat bekend om zijn groene, uitgestrekte weilanden. In weilanden die op natuurlijke wijze worden beheerd kun je in het voorjaar weidevogels als grutto en kievit begroeten. Of de bijzondere purperreiger waarvan er een groot aantal in molengebied Kinderdijk broedt. Wandelen door de weilanden geeft een gevoel van vrijheid. Zeker wanneer het ook nog eens over onverharde paden gaat. Dat gevoel van vrijheid ervoer ik tijdens de wandeling die ik hieronder beschrijf.

Het begin: het Alblasserbos

Het Alblasserbos is een merkwaardig fenomeen in de Alblasserwaard. Een bos met zulke hoge populieren past eigenlijk niet in het weidelandschap. En bovendien: het bestaat uit een aantal percelen die in de verste verte niet aan elkaar grenzen. Deze wandeling start in het Alblasserbos bij de Kortlandse Brug. Struin over de onverharde paden naar de andere kant van het bos waar je via een houten klaphek de Tiendweg op kan.

De Tiendweg: langs de weilanden

De Tiendweg voert je langs uitgestrekte weilanden. In de elzen foerageren putters en vinken. Vroeg in de ochtend is het er op zijn mooist. Dan valt het zonlicht zacht op gras, bomen en bloemen. De knobbelzwanen draaien hun rondjes in de zon. Zitten ze op hun nest, dan moet je uitkijken. Ontwijk ze maar een beetje, want ze kunnen behoorlijk agressief uit de hoek komen. Let verder op de groepjes hazen die in het voorjaar beginnen met rammelen.

wandeling door de weilanden in de alblasserwaard

Verharde weg: de Heiweg

De verharde Heiweg voert je langs een paar boerderijen die je soms van ver kunt ruiken. Tja, hier worden koeien gehouden en dat gaat niet zonder de luchtjes van het platteland. Sla linksaf zodra het kan. Het bruggetje over langs de manege en in de richting van de Groote of Achterwaterschap, een waterloop die door het weidelandschap slingert. In de rietkragen nestelen rietzanger, kleine karekiet en rietgors.

eendenkooi alblasserwaard

De Eendenkooi

Kijk je vanaf het wandelpad naar rechts, dan zie je weer een bos gloren. Maar een bos is het niet! Het is een ouderwetse eendenkooi. Gelukkig slaan we op het einde van het pad rechtsaf. Het fietspad voert je vlak langs de eendenkooi. Let op: vlak voor de eendenkooi bevindt zich een plasdras-gebied. Hier kun je in het voorjaar genieten van grutto, kievit en soms een zeldzaamheid als een steltkluut.

De brug over bij de Donkse Laagten

We wandelen het fietspad uit, helaas nog altijd over asfalt. Maar het onverharde pad is in zicht! Loop over de brug en geniet van het uitzicht op de Broekmolen van Streefkerk. Als de wieken draaien, is de enthousiaste molenaar aanwezig. Vraag of hij je de molen laat zien. Keer na je bezichtiging op je schreden terug, want we gaan precies de andere kant op, onder het viaduct door, ook weer langs de weilanden.

rietkraag langs de groote of achterwaterschap

Langs water en weilanden: onverhard pad

Gelukkig, we hebben weer onverhard pad onder de voeten. Een paar kilometer nog wel. Eerst passeer je een paar percelen blauwgrasland die in beheer zijn van Staatsbosbeheer (of een andere natuurorganisatie, dat ben ik even kwijt). Kijk uit naar tureluur, witgatje of purperreiger.

Opnieuw de brug over

Aan het einde van het onverharde wandelpad sla je linksaf de brug over. Onderaan de brug ga je rechtsaf en dan meteen linksaf. Je loopt nu langs de Kortlandse Molen. Vervolg de route en je ziet aan je linkerhand het Alblasserbos. Loop het fietspad uit en je bent weer bij de Kortlandse Brug, het startpunt van de wandelroute.

Gefeliciteerd, je hebt een flukse ronde gelopen. Gezond voor lijf en leden.

Praktische informatie:

Startpunt: Kortlandse Brug, Alblasserdam
Duur van de wandeling: ca. 3 uur
Lengte van de wandeling: ca. 12 kilometer
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Schoeisel: gewone wandelschoenen. In natte perioden waterdicht schoeisel
Bezienswaardigheden: Kortlandse Molen, Broekmolen, weilanden, eendenkooi, de weilanden, blauwgrasweilanden.

De beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers: