alblasserbos en kortlandse molen

Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland. Rondwandeling door de weilanden

De Alblasserwaard staat bekend om zijn groene, uitgestrekte weilanden. In weilanden die op natuurlijke wijze worden beheerd kun je in het voorjaar weidevogels als grutto en kievit begroeten. Of de bijzondere purperreiger waarvan er een groot aantal in molengebied Kinderdijk broedt. Wandelen door de weilanden geeft een gevoel van vrijheid. Zeker wanneer het ook nog eens over onverharde paden gaat. Dat gevoel van vrijheid ervoer ik tijdens de wandeling die ik hieronder beschrijf.

Het begin: het Alblasserbos

Het Alblasserbos is een merkwaardig fenomeen in de Alblasserwaard. Een bos met zulke hoge populieren past eigenlijk niet in het weidelandschap. En bovendien: het bestaat uit een aantal percelen die in de verste verte niet aan elkaar grenzen. Deze wandeling start in het Alblasserbos bij de Kortlandse Brug. Struin over de onverharde paden naar de andere kant van het bos waar je via een houten klaphek de Tiendweg op kan.

De Tiendweg: langs de weilanden

De Tiendweg voert je langs uitgestrekte weilanden. In de elzen foerageren putters en vinken. Vroeg in de ochtend is het er op zijn mooist. Dan valt het zonlicht zacht op gras, bomen en bloemen. De knobbelzwanen draaien hun rondjes in de zon. Zitten ze op hun nest, dan moet je uitkijken. Ontwijk ze maar een beetje, want ze kunnen behoorlijk agressief uit de hoek komen. Let verder op de groepjes hazen die in het voorjaar beginnen met rammelen.

wandeling door de weilanden in de alblasserwaard

Verharde weg: de Heiweg

De verharde Heiweg voert je langs een paar boerderijen die je soms van ver kunt ruiken. Tja, hier worden koeien gehouden en dat gaat niet zonder de luchtjes van het platteland. Sla linksaf zodra het kan. Het bruggetje over langs de manege en in de richting van de Groote of Achterwaterschap, een waterloop die door het weidelandschap slingert. In de rietkragen nestelen rietzanger, kleine karekiet en rietgors.

eendenkooi alblasserwaard

De Eendenkooi

Kijk je vanaf het wandelpad naar rechts, dan zie je weer een bos gloren. Maar een bos is het niet! Het is een ouderwetse eendenkooi. Gelukkig slaan we op het einde van het pad rechtsaf. Het fietspad voert je vlak langs de eendenkooi. Let op: vlak voor de eendenkooi bevindt zich een plasdras-gebied. Hier kun je in het voorjaar genieten van grutto, kievit en soms een zeldzaamheid als een steltkluut.

De brug over bij de Donkse Laagten

We wandelen het fietspad uit, helaas nog altijd over asfalt. Maar het onverharde pad is in zicht! Loop over de brug en geniet van het uitzicht op de Broekmolen van Streefkerk. Als de wieken draaien, is de enthousiaste molenaar aanwezig. Vraag of hij je de molen laat zien. Keer na je bezichtiging op je schreden terug, want we gaan precies de andere kant op, onder het viaduct door, ook weer langs de weilanden.

rietkraag langs de groote of achterwaterschap

Langs water en weilanden: onverhard pad

Gelukkig, we hebben weer onverhard pad onder de voeten. Een paar kilometer nog wel. Eerst passeer je een paar percelen blauwgrasland die in beheer zijn van Staatsbosbeheer (of een andere natuurorganisatie, dat ben ik even kwijt). Kijk uit naar tureluur, witgatje of purperreiger.

Opnieuw de brug over

Aan het einde van het onverharde wandelpad sla je linksaf de brug over. Onderaan de brug ga je rechtsaf en dan meteen linksaf. Je loopt nu langs de Kortlandse Molen. Vervolg de route en je ziet aan je linkerhand het Alblasserbos. Loop het fietspad uit en je bent weer bij de Kortlandse Brug, het startpunt van de wandelroute.

Gefeliciteerd, je hebt een flukse ronde gelopen. Gezond voor lijf en leden.

Praktische informatie:

Startpunt: Kortlandse Brug, Alblasserdam
Duur van de wandeling: ca. 3 uur
Lengte van de wandeling: ca. 12 kilometer
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Schoeisel: gewone wandelschoenen. In natte perioden waterdicht schoeisel
Bezienswaardigheden: Kortlandse Molen, Broekmolen, weilanden, eendenkooi, de weilanden, blauwgrasweilanden.

De beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers:

Model

Omschrijving



+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.



De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks