alarmerende tureluur

Alarmerende tureluur

CameraNU.nl

‘Moet er in deze drukke tijden ook nog een filmpje worden gemaakt?’ vroeg een bezorgde geliefde zich zojuist af. Drukke tijden zijn het vanwege de toer van Kim Phuc (het napalmmeisje) door Nederland. Ik ben verantwoordelijk voor die toer en ik heb haar en haar echtgenoot verzekerd: ‘I am here for your well-being’.  Nu ben ik wat Engels betreft bepaald geen native speaker, maar we verstaan elkaar opperbest. En elke keer dat ik Kim Phuc hoor spreken maakt het opnieuw indruk. Niet alleen op mij. Voor talloze mensen die zij nu heeft ontmoet behoort zij tot de meest inspirerende mensen. Geen wonder. Want de ellende Kim Phuc heeft meegemaakt en nog altijd doormaakt zou begrijpelijkerwijs tot verbittering kunnen leiden. Maar Kim maakte een andere keuze en spreekt nu over vreugde, vrede en vergeving. Je kunt het allemaal nalezen in haar al even indrukwekkende boek Het napalmmeisje. Gisteren sprak ze voor meer dan duizend mensen en die zaten allemaal muisstil op hun stoel. Heel bijzonder. Inderdaad, een inspirerend voorbeeld.
Maar goed. Een vrije dag moet je optimaal benutten. Op Eerste Pinksterdag eerst naar de kerk en daarna heb ik het op een lopen gezet. Mijn vader verjaart vandaag, dus op naar Tholen. Ik liet me bij de Oesterdam uit de auto zetten – met camera en andere vogelkijkspullen – en wandelde langs de zeedijk terug naar mijn ouderlijk huis, Molen de Verwachting. Wil je graag in een molen wonen, dan kun je nu je slag slaan, de molen staat namelijk te koop.

De eerste vogel die ik hoorde en zag was een luid alarmerende tureluur aan de rand van de Karrenvelden. Hij heeft kennelijk jongen, want hij was nogal fel. In zomerkleed zijn tureluurs onverwacht mooi. Mooie druppels over het hele lijf, oranje snavel en dito poten. Redshank heet hij in het Engels en dat betekent ‘rode schacht’. Dat slaat natuurlijk op die prachtige oranje poten. Ik heb niet gezocht naar de kuikens. En dat heeft twee redenen: een nest of kuikens moet je eigenlijk niet willen verstoren. De kans dat er iets misgaat is te groot. Er zou zich zomaar een kokmeeuw op een kuiken of ei kunnen storten. De tweede reden is dat de tureluur helaas op de Rode Lijst staat. Het gaat niet goed met deze weidevogel. Alle reden dus om hem niet te veel te verstoren. Snel de benen genomen dus, op naar Tholen, op naar Molen de Verwachting, die prachtig gerestaureerde molen op de stadswallen van het mooie stadje.

De allerbeste verrekijkers voor wandelaars (want lekker licht):

Topmodel van Swarovski dat onlangs is verbeterd. Verkrijgbaar in de modellen 8x30 en 10x30. De modellen met het laagste gewicht in dit overzicht, namelijk 490 gram. De beste lichtgewicht verrekijker van dit moment.

De Meopta MeoStar is ook een topmodel. En iets goedkoper dan Swarovski en Leica. Gewicht is met 595 gram wel iets zwaarder.

Een topmodel van het gerenommerde merk Zeiss. Met 630 gram zijn deze modellen ook weer niet superlicht.

Verkrijgbaar in de modellen 8x32 en 10x32. Een topmodel van een topmerk. Het gewicht ligt op zo'n 650 gram en dat is nog niet eens héél licht.