roodborst kennemerland

Alarmerende roodborst

Niets bijzonders voor wie in deze tijd van het jaar regelmatig in een natuurgebied komt. Droog of nat, bos of riet, tuin of heideveld, je komt ze overal tegen: de roodborsten. Een geliefd vogeltje dat niettemin tot de meest agressieve soorten behoort.

Roodborsten vechten elkaar de tent uit. Pas zag ik er twee in het stukje postzegelnatuur voor onze deur. Al scheldend vlogen ze elkaar achterna. Het slot van het liedje was dat er eentje het hazenpad verkoos. Weg was hij en de overwinnaar zette zijn borstveren nog eens extra op.

recensie veldgids vogeltrek dick de vos sam gobin

Terwijl we door Nationaal Park Kennemerland Zuid fietsten, hoorde ik een groepje staartmezen. Dat zijn eigenlijk onfilmbare vogels en dus richtte ik mijn camera al snel op de camera die onder het groepje mezen zat te alarmeren. Die was een stuk eenvoudiger te filmen, want hij bleef lekker op zijn takje zitten. Zelfs een groepje wielrenners deerde hem niet. Dat zijn voor een filmer of fotograaf uitgelezen momenten. Ik lees in de Veldgids Vogeltrek dat de najaarstrek tot in november doorgaat.

We fietsten daarna nog verder het natuurgebied in. Ik zag opvallend veel paddenstoelen, waarover later nog een filmpje. We kwamen Schotse hooglanders tegen die liepen te grazen. En goudhaantje liet zich horen, het kleinste vogeltje van Europa. En dat was het eerlijk gezegd wel. De gehoopte wisenten bereikten we niet, want we maakten rechtsomkeert om naar de Noordpier te fietsen (en omdat de watertaxi uit de vaart was, hebben we die Noordpier ook nooit bereikt). Het eenzame damhert dat we passeerden joeg in vol galop over het fietspad. Tja, daarvan zijn er teveel, zo oordelen verschillende organisaties en daarom wordt het aantal ‘beheerd’. Daar ben ik het overigens helemaal mee eens. Te veel van die grazers in een beperkt gebied gaat ten koste van de bijzondere flora en daarmee ook van de insecten. Ik besef terdege dat insecten minder aaibaar zijn dan zo’n lief hertje, maar echt waar, in de duinen leven bijzondere insecten en die moeten we ook koesteren.

De beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers (want lekker compact en licht):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks