roodborst kennemerland

Alarmerende roodborst

Niets bijzonders voor wie in deze tijd van het jaar regelmatig in een natuurgebied komt. Droog of nat, bos of riet, tuin of heideveld, je komt ze overal tegen: de roodborsten. Een geliefd vogeltje dat niettemin tot de meest agressieve soorten behoort.

Roodborsten vechten elkaar de tent uit. Pas zag ik er twee in het stukje postzegelnatuur voor onze deur. Al scheldend vlogen ze elkaar achterna. Het slot van het liedje was dat er eentje het hazenpad verkoos. Weg was hij en de overwinnaar zette zijn borstveren nog eens extra op.

recensie veldgids vogeltrek dick de vos sam gobin

Terwijl we door Nationaal Park Kennemerland Zuid fietsten, hoorde ik een groepje staartmezen. Dat zijn eigenlijk onfilmbare vogels en dus richtte ik mijn camera al snel op de camera die onder het groepje mezen zat te alarmeren. Die was een stuk eenvoudiger te filmen, want hij bleef lekker op zijn takje zitten. Zelfs een groepje wielrenners deerde hem niet. Dat zijn voor een filmer of fotograaf uitgelezen momenten. Ik lees in de Veldgids Vogeltrek dat de najaarstrek tot in november doorgaat.

We fietsten daarna nog verder het natuurgebied in. Ik zag opvallend veel paddenstoelen, waarover later nog een filmpje. We kwamen Schotse hooglanders tegen die liepen te grazen. En goudhaantje liet zich horen, het kleinste vogeltje van Europa. En dat was het eerlijk gezegd wel. De gehoopte wisenten bereikten we niet, want we maakten rechtsomkeert om naar de Noordpier te fietsen (en omdat de watertaxi uit de vaart was, hebben we die Noordpier ook nooit bereikt). Het eenzame damhert dat we passeerden joeg in vol galop over het fietspad. Tja, daarvan zijn er teveel, zo oordelen verschillende organisaties en daarom wordt het aantal ‘beheerd’. Daar ben ik het overigens helemaal mee eens. Te veel van die grazers in een beperkt gebied gaat ten koste van de bijzondere flora en daarmee ook van de insecten. Ik besef terdege dat insecten minder aaibaar zijn dan zo’n lief hertje, maar echt waar, in de duinen leven bijzondere insecten en die moeten we ook koesteren.

De beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers (want lekker compact en licht):