Alarmerende blauwborst

Het is de tijd dat veel vogels jongen hebben. Voor de vogels tijd van drukte en van stress. Voor zover vogels stress kunnen ervaren natuurlijk, maar hun gedrag wijst daar wel op. Dit vrouwtje blauwborst zit heftig te alarmeren. Kan niet anders of in de braamstruik aan de oever van het Zoommeer heeft ze een nest met jongen. Precies op de plek waar ik jaren geleden mijn eerste ijseenden zag.

Afgelopen zondag maakte ik voor de tweede maal de wandeling van de Karrenvelden bij de Oesterdam naar mijn ouderlijk huis in Tholen. Toch wel een leuke wandeling waar het nog best aardig vogels kijken is ook. De Karrenvelden zijn natuurlijk meteen het hoogtepunt. Daar zie je tal van (wad)vogels. Aan de andere kant van de N659 ligt ook nog een aardig stuk karrenveld. Dit deel is veel minder druk, maar ik zag er toch maar mooi een paar rietgorzen, kneutjes en zelfs een aantal roodborsttapuiten. Zo zie je maar, een beetje ruigte in het landschap terug toveren en je krijgt er een paar mooie vogelsoorten mee terug. Daar ben ik echt van overtuigd.

Op het Zoommeer is het nu rustig. Wat canadese ganzen en zelfs nog een aantal middelste zaagbekken. Dat vind ik voor de meimaand best aardig. Waar struiken groeien vliegen wat kneutjes rond en hoor je een grasmus of cetti’s zanger. Ter hoogte van de Prinsessenplaat hoorde ik een koekoek roepen. Graspieper vliegen her en der op van tussen het gras. En dan natuurlijk deze prachtige blauwborst. Bij het gemaal hoorde ik tenslotte nog een spotvogel zingen.

Nu het filmpje met het vrouwtje blauwborst dat luidt alarmeert, en wie zou niet alarmeren als zo’n vreemde snuiter op twee poten op je af komt sjokken?

De allerbeste lichtgewicht verrekijkers voor wandelaars:

Topmodel van Swarovski dat onlangs is verbeterd. Verkrijgbaar in de modellen 8x30 en 10x30. De modellen met het laagste gewicht in dit overzicht, namelijk 490 gram. De beste lichtgewicht verrekijker van dit moment.

De Meopta MeoStar is ook een topmodel. En iets goedkoper dan Swarovski en Leica. Gewicht is met 595 gram wel iets zwaarder.

Een topmodel van het gerenommerde merk Zeiss. Met 630 gram zijn deze modellen ook weer niet superlicht.

Verkrijgbaar in de modellen 8x32 en 10x32. Een topmodel van een topmerk. Het gewicht ligt op zo'n 650 gram en dat is nog niet eens héél licht.