stolpweg sjaak huijer kleine zilverreiger

Actuele vogelwaarnemingen in Zeeland

Regelmatig krijg ik vragen over actuele vogelwaarnemingen in Zeeland. Waar je het beste zeevogels kunt zien. Of de flamingo’s (ja, die vooral, hoewel Battenoord net niet in Zeeland ligt). En anders wel de ijsvogel. Het valt me op dat veel mensen nog niet van het bestaan van de website waarneming.nl afweten. Of hoe ze op deze website kunnen zoeken. In dit artikel leg ik je uit hoe de actuele vogelwaarnemingen in Zeeland kunt vinden op waarneming.nl.

Actuele vogelwaarnemingen in Zeeland

Het is eigenlijk héél eenvoudig om de actuele vogelwaarnemingen in Zeeland op je scherm te toveren. Dat gaat als volgt:

  1. Ga naar waarneming.nl.
  2. Klik in het menu Ontdek op Waarnemingen.
  3. Kies in het menu Provincies voor Zeeland en daarna op de blauwe knop Filter.
  4. Voilá.

In het menu Ontdek kun je ook kiezen voor Locaties. Ben je van plan een natuurgebied te bezoeken, dan kun je op deze manier de actuele vogelwaarnemingen in dat gebied zien.

Vogelwaarnemingen in Zeeland per eiland

Als ik ga vogels kijken in Zeeland, dan kies ik er meestal voor om een eiland te bezoeken, of een paar eilanden. Het aardige is dat op vrijwel elk eiland een vogelwerkgroep actief is, die op waarneming.nl een eigen account heeft. Via die vogelwerkgroepen kun je dus per eiland de actuele vogelwaarnemingen bekijken. Nog wel op de ‘oude website’ van waarneming.nl:

En weliswaar geen Zeeland, maar toch wel een beetje Zeeuws:

De mooiste vogelgebieden in Zeeland:

Ben je op zoek naar bekende en minder bekende vogelgebieden in Zeeland, bekijk dan dit onderstaand filmpje. Wil je een compleet overzicht van ‘mijn’ vogelgebieden, bekijk dan het overzicht van Zeeuwse vogelgebieden.

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. De jubileumversie van de Kowa TSN-883 wordt geleverd met 25-60x oculair en een neopreen hoes.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!