Acht dingen die je moet weten over de kleine vliegenvanger

De kleine vliegenvanger is na de grauwe vliegenvanger en de bonte vliegenvanger de derde vliegenvanger die je in ons land zien kunt. Ik reken de withalsvliegenvanger niet mee, omdat dat echt een superzeldzame soort is. Nu zijn de vliegenvangers zangvogels die niet al te nadrukkelijk aanwezig zijn, en dat geldt al helemaal voor de kleine vliegenvanger. Hij is de kleinste van het stel en leeft in dicht struweel waardoor hij makkelijker over het hoofd gezien wordt. Wordt er in ons land ergens een kleine vliegenvanger gezien, dan kan het een drukte van belang worden, want veel vogelaars willen hem dan zien. In dit artikel ontdek je acht dingen die je moet weten over de kleine vliegenvanger.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Acht dingen die je moet weten over deze bijzondere trekvogel

De eerste vijf punten:

  1. De kleine vliegenvanger is de kleinste vliegenvanger van Nederland. Deze zangvogel is ongeveer 12 centimeter groot (van snavel tot staart). Het mannetje heeft in het voorjaar een oranje keel waardoor je hem zou kunnen verwarren met een roodborst, maar de roodborst is wat groter. Hij heeft een korte nek, een enigszins bol lijf en hij laat zijn vleugels vaak afhangen met de staart naar boven. Het vrouwtje is lichtbruin, evenals het juveniel (jonge vogel) en het mannetje in de herfst. Zitten ze dan in de zon, dan lichten ze op en vallen ze wel wat beter op. En wat ook opvalt? De ontzettend fijne priemsnavel van deze bijzondere zangvogel!
  2. Hij leeft in dicht struweel. Deze zangvogel is een wat onopvallend beestje. In het voorjaar leven ze in bos met open boomkronen en met veel struiken en planten op de grond. In het najaar zitten ze vaak laag bij de grond. Soms zitten ze even op een tak, kijken ze om zich heen speurend naar een insect. Het andere moment flitsen ze achter een insect aan en verdwijnen ze tussen de bladeren.
  3. De beste kans om hem te zien is aan de kust en tijdens de najaarstrek. Tijdens de najaarstrek dwaalt er soms eentje naar ons land af. Hij is echt het spoor bijster, want hij moet heel ergens anders naar toe zoals je onder punt vier zult lezen. Meestal komt dat doordat er een tijdlang een oostenwind heeft gestaan tijdens de najaarstrek (september en oktober). De zangvogel is dan als het ware naar ons land geblazen. Je kunt deze dwaalgast laten zich meestal zien in Westkapelle en op de Maasvlakte. Bekijk bijvoorbeeld mijn filmpje over de kleine vliegenvanger in Westkapelle.
  4. Hij overwintert in India en Zuidoost-Azië. Nu begrijp je waarom deze zangvogels, als je die in het najaar ziet, het spoor bijster is. Hij moet niet naar het zuiden, maar hij moet naar het oosten! Naar India, Pakistan of één van de landen erom heen.
  5. De kleine vliegenvanger broedt Scandinavië, in Noord-Duitsland en verder naar het oosten. Vandaaruit moeten ze dus naar het zuidoosten trekken, de halve wereld over, maar soms raakt er één, meestal een juveniel, verdwaald en duikt hij in ons land op, zoals je in het volgende filmpje kunt zien:

De volgende drie punten:

  1. In het voorjaar duiken soms kleine vliegenvanger op in een Nederland bos. Dat zijn dan vaak mannetjes die een tijdje zitten te zingen. Vrijwel altijd zonder succes. Er meldt zich geen vrouwtje. Terwijl sommige andere vogels ons land wel (opnieuw) ontdekken als broedgebied (bijeneter, hop, zeearend, steltkluut), daar lijkt het er niet op dat deze zangvogel een regelmatige broedvogel wordt in ons land en in grotere aantallen. Het aantal broedpaartjes in ons land is jaarlijks 0 tot maximaal 2.
  2. De kleine vliegenvanger voedt zich met insecten. Niet alleen vliegen, maar ook dagvlinders, nachtvlinders, langpootmuggen en andere insecten die voorbij komen vliegen.
  3. De kleine vliegenvanger is een beschermde inheemse vogelsoort. Op grond van de Europese Vogelrichtlijn is de kleine vliegenvanger een beschermde vogelsoort in ons land. Komt er een kleine vliegenvanger in jouw buurt voor, zeker in het voorjaar, let dan op of er geen activiteiten in zijn nabijheid uitgevoerd worden die een eventueel broedgeval in gevaar brengen. Op grond van de Omgevingswet kunnen deze activiteiten opgeschort worden.

Herken het geluid van de kleine vliegenvanger

Beluister hier het geluid van de kleine vliegenvanger. Eerst zijn zang die je in het voorjaar kunt horen en daarna zijn roep die je zeker ook in het najaar kunt horen, een korte ratel:

Zang
Roep

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.