Aandachtspunten bij het kopen van een verrekijker voor een kind

Een verrekijker voor een kind… Heeft je kind belangstelling voor vogels, dan is een verrekijker een van de mooiste en stimulerende cadeaus. Ik herinner met dat ik als ventje van elf tijdens een excursie naar de Molenplaat bij Bergen op Zoom voor het eerst een pijlstaart zag. En een brilduiker. En de gele kont van een wintertaling. Ik was vanaf dat moment verkocht! Een verrekijker is voor een kind dus heel stimulerend en inspirerend. Maar wat zijn aandachtspunten bij het kopen van een verrekijker voor een kind? Want een kinderhand en -oog is toch echt iets anders dan die van een volwassen persoon.

Verrekijker voor een kind: klein maar sterk

Een kind van een jaar of elf, twaalf is lang niet zo sterk als een volwassen persoon. Een zware verrekijker van achthonderd gram is niet zo heel handig. Zo’n verrekijker is voor de meeste kinderen niet te hanteren. Kies dus voor een relatief lichte verrekijker die wel voldoende sterk is. En met sterk bedoel ik: die voldoende vergroot. Ik adviseer acht keer. Dat is voor veel volwassenen trouwens ook een ideale vergroting. Een lagere vergroting is te weinig en een hogere vergroting wekt juist trillingen op. Een vergroting van acht keer heeft ook als voordeel dat het gezichtsveld op 1.000 meter aardig breed is. En dat betekent dat kinderen veel in beeld krijgen en de vogels dus ook sneller zullen vinden.

Iets anders is de keuze van de lenzen. Kies je voor bijvoorbeeld 8×32 of nog minder dan is de diameter van de lens beperkt. In het bos of in de schemering kun je er niet veel mee, want de lichtsterkte is beperkt. Dan kun je beter kiezen voor een 8×42. Dat zijn grotere lenzen die meer licht doorlaten en die het langer volhouden, ook als er minder licht is. De keerzijde van grotere lenzen is dat de modellen vaak wat zwaarder zijn. Voor wat oudere tieners vaak geen probleem meer, maar voor een elfjarige misschien nog wel.

Verrekijker voor een kind: wel kwaliteit graag

Verrekijkers voor kinderen zijn er te kust en te keur. Maar de meeste winkels bieden veredelde speelgoedkijkers aan. Je kunt er door kijken, maar daar is alles mee gezegd. Geloof me: zo’n verrekijker is juist de grootst mogelijke demotivatie voor een kind. Met een wazige verrekijker vogels kijken wordt nooit iets. Terwijl dat echt niet nodig is. Er zijn respectabele merken die heel aardige verrekijkers aanbieden tegen een heel scherpe prijs. En dat zijn dan ook nog eens dakkant kijkers. Bekijk bijvoorbeeld mijn overzicht van de beste verrekijkers voor kinderen.

Is je kind er aan toe?

Voorafgaand aan de aanschaf is denk ik van belang de vraag of je kind toe is aan een verrekijker. Is hij of zij een beetje zuinig op zijn spullen? Thuis en meer nog: in het veld? Nu mag je natuurlijk ook een beetje vertrouwen in je kind hebben. Legendarisch vind ik het verhaal van een excursieleider op leeftijd. Toen de excursie begon gaf hij het drukste kind in de groep zijn verrekijker. Met de opdracht er goed voor te zorgen. Kind was rustig, had de excursie van zijn leven en het leven van de gids was een stuk eenvoudiger. Vertrouwen levert in de meeste gevallen iets positiefs op.

Besef: door een verrekijker kijken moet je leren

Mensen die nog nooit door een verrekijker hebben gekeken zie je altijd beetje onhandig proberen. Scherpstellen, instellen voor je ogen, voor je bril, met één oog dicht en daarna met beide ogen geopend. Het gaat vaak niet in ene keer goed. En dat geldt voor kinderen in het kwadraat. Neem daarom rustig de tijd om je kind uit te leggen hoe je door een verrekijker moet kijken. Eerst de verrekijker zo inbuigen dat de lenzen precies voor de ogen staan en het beeld perfect rond is. Dan scherpstellen op een paaltje of een ander stilstaand object. Hebben de ogen een afwijkende sterkte? Dan ook nog de lenzen instellen op de ogen.

En dan nog… Ik sprak tijdens het Vogelfestival iemand die vaak voorlichting geeft aan mensen die een verrekijker willen kopen. Ik stelde hem de vraag waar ik op moet letten bij de aanschaf van een verrekijker voor een kind. Hij gaf aan dat kinderen vrijwel altijd aangeven dat ze iets zien. Zelfs als ze niets zien! Een leerkracht in mijn omgeving bevestigde dat. Kinderen geven vaak een sociaal-wenselijk antwoord. Geeft helemaal niets, maar hou er rekening mee. Ga een paar keer samen vogels kijken. Zoek makkelijke objecten. Een eend die aan de kant zit. Een zwaan. Of iets anders dat stil staat of zit. Kinderen zijn leergierig, ze leren in de regel snel, zeker wanneer ze het leuk vinden.

Ik besluit dit artikel met hoe ik dit artikel begon: een verrekijker voor een kind is bijzonder stimulerend en inspirerend.

De beste en betaalbare verrekijkers voor kinderen:

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij: