zwarte aalscholver

Aalscholver wandelt het water in
In de vogelrijke waterplas op Schouwen-Duiveland viel meer te zien dan tureluurs, een ijsvogel en bonte strandloper. Terwijl wij vanuit de auto de plas in de gaten hielden, streek er een aalscholver neer. Niet heel bijzonder, die zwarte rakker. Maar wie een aalscholver van dichtbij bekijkt, ziet hoe mooi hij eigenlijk is. De veren glanzend zwart en de ogen bijzonder blauw. Dat vissers een hekel hebben aan de aalscholver, is wel duidelijk. Hij vreet per dag aardig wat vis.

Deze aalscholver streek dus neer. Helaas zag ik te laat dat hij kwam aanvliegen, ik heb het niet kunnen filmen. Eerst ging hij zich een beetje halfslachtig zitten poetsen. Om zich vervolgens al schuifelend in de richting van het water te begeven. Kennelijk is de waterplas niet alleen vogelrijk, hij is ook visrijk. In het ondiepe water kan ook een aalscholver niet duiken, dus steekt hij alleen zijn kop onder water om te speuren naar visjes. Een paar keer zie je hem een slikbeweging maken, teken dat hij daadwerkelijk iets ving. Dat speuren onder water heb ik een paar maanden geleden ook een parelduiker zien doen, maar toen in dieper water. Viseters als aalscholvers en parelduikers hebben een doorzichtig vlies dat ze onder water over hun ogen kunnen doen. Ze knipogen dus met een transparant vlies. Heel handig voor onder water. Het beschermt het netvlies en ondertussen kunnen de dieren toch blijven kijken.

De vogelrijke waterplas op Schouwen-Duiveland is heel eenvoudig te vinden. Toets in je TomTom in: Stolpweg, Burgh-Haamstede en je komt er vanzelf. Op de kruising met de Karremansweg zie je de plas meteen. Je kunt je auto voor de betonnen balk parkeren en de plas overzien. Maar hou er rekening mee dat onder de betonnen balk ook wel eens iets gebeurt. Een ijsvogel die op een stok neerstrijkt, bijvoorbeeld. En daar kijk je heel makkelijk overheen. Goed kijken en goed luisteren. Er valt daar altijd wel iets te zien.

De beste telescopen om vogels mee te kijken: