7 hotspots voor vogelaars in Zeeland tijdens de zomervakantie

Je brengt de zomervakantie door in de provincie Zeeland en wil zo nu en dan erop uit om vogels te kijken. Waar ga je heen? Gelukkig vind je in heel Zeeland veel natuurgebieden. In dit artikel ontdek je 7 hotspots voor vogelaars in Zeeland tijdens de zomervakantie.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

7 hotspots voor vogelaars in Zeeland tijdens de zomervakantie

De zomervakantie is vaak een wat lastige periode om vogels te kijken. De zangvogels houden zich rustig of zijn zelfs al voor een deel weggetrokken. In de Zeeuwse Delta ben je echter minder afhankelijk van zangvogels. Hier ben je gericht op kustvogels en die laten zich over het algemeen best goed zien. Alle reden dus om er ook tijdens de zomervakantie op uit te gaan. Dit zijn de zeven gebieden waar je in mijn ogen de beste kansen maakt om leuke waarnemingen te doen:

#1. De Prunje

Op Schouwen-Duiveland ligt dit vermaarde natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Vanaf de dijken en wegen kun je het gebied overzien. In dit uitgestrekte karrenveld vind je waterpartijen, weilanden en slikranden. Hou wel rekening met het getij. Drie uur voor hoog water begint de hoogwatervlucht. Grote groepen wadvogels keren terug uit de Oosterschelde om in de Prunje te gaan rusten. Tot een paar uur na hoog water zijn ze in het gebied. Fietsen kun je er ook prima met het hele gezin. Ontdek meer over de Prunje.

#2. De Koudekerkse Inlaag

Rij je vanuit de Prunje langs de Oosterschelde, dan passeer je de Schelphoek. Is het laag water dan kun je hier vanaf het fietspad wadvogels kijken. In de Koudekerkse Inlaag maak je kans op de jagende bruine kiekendief. Lepelaars en kleine zilverreigers jagen in de ondiepe watertjes. In de slootjes rond de Plompetoren vliegt de ijsvogel rond. Speur hier ook over de Oosterschelde naar bruinvissen en zeehonden. De Plompetoren kun je beklimmen, ook leuk met kinderen. Ontdek meer over de Koudekerkse Inlaag.

#3. De Brouwersdam

De Brouwersdam is wellicht een verrassende locatie in dit overzicht. In de zomervakantie staat op de dam immers een afzichtelijke rij met campers, vaak dubbeldik. Daar heb je als vogelaar weinig te zoeken, hoewel je in de spuisluis altijd kans maakt op zeehonden. Maar realiseer je dat al in juli er steltlopers uit het hoge noorden terug keren. De regenwulp bijvoorbeeld, en de eerste steenlopers. Visdief, grote stern en dwergstern jagen vlak langs de kust. Ga er vroeg op uit is mijn advies. Later in de ochtend komen de campergasten die elke vierkante meter in bezit nemen. Ontdek meer over de Brouwersdam.

#4. Inlaag Keihoogte

Op Noord-Beveland vind je ten noorden van het dorp Wissenkerke een charmant natuurgebiedje: de Inlaag Keihoogte. Ben je er vroeg in de ochtend, héél vroeg in de ochtend, dan kun je er verrassende waarnemingen doen. Later op de dag ook nog trouwens, zeker tijdens hoog water wanneer veel wadvogels binnendijkse natuurgebieden opzoeken. Je moet wel een beetje het geluk hebben dat het af en toe heeft geregend. Dan staat er nog water in de inlaag en dat maakt het gebied helemaal interessant voor wadvogels als groenpootruiter, zwarte ruiter, watersnip en tureluur. En na afloop wandel je naar de zeedijk, of fiets je langs de Oosterscheldedijk in de richting van Colijnsplaat. Je passeert dan een ketting aan mooie natuurgebieden. Ontdek meer over de Inlaag Keihoogte.

#5. Klein Beijerenpolder

Dit natuurgebiedje is een verborgen parel bij het dorp Bruinisse op Schouwen-Duiveland. Hier bevindt zich een kolonie visdieven en dwergsterns. Tijdens hoog water kun je er grote groepen steltlopers zien. En wil je de Oosterschelde eens goed ‘proeven’, dan wandel je naar Viane, het uitkijkpunt bij het glazen huis op de dijk. Op een rustige avond is het hier heerlijk toeven. Soms komen hier groepen lepelaars foerageren. Ontdek meer over de Klein Beijerenpolder.

#6. Westkapelle

Zelfs in het toeristische hoogseizoen is Westkapelle een trekpleister voor vogelaars. In de zomer om er meeuwen te kijken allereerst. Maar je zult er ook andere kustvogels zien. Steltlopers die al op de terugreis zijn vanuit het hoge noorden naar het zuiden. Visdief en grote stern jagen er voor de dijk. En achter de dijk ligt het Noordervroon, een befaamd natuurgebied waar je altijd kans maakt op een zeldzame waarneming. Let op dat je op de zeedijk parkeert en hiervoor afrekent bij de parkeerpaal. Het risico op een bekeuring is heel groot. Ontdek meer over vogels kijken bij Westkapelle.

#7. Schor Wilhelminapolder

Ook al een verborgen parel in de oksel van de zeedijk: Schor Wilhelminapolder op Zuid-Beveland. Hier moet je zijn wanneer het water opkomt. Vanaf drie uur voor hoog water drijft het opkomende water de wadvogels naar de zeedijk. Neem een stoeltje mee en geniet van het schouwspel. Je kunt hier het beste vogels kijken tot halverwege de ochtend. Dan heb je de zon mooi in de rug. In de middag werkt de zon een beetje tegen. Ontdek hier meer over vogels kijken bij Schor Wilhelminapolder.

Meer natuurgebieden in Zeeland?

Ben je op zoek naar nog meer interessante vogelgebieden in deze provincie, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zeeland. Ik hoop dat je mooie waarnemingen zult doen tijdens je verblijf in de Zeeuwse Delta!

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

Zeeland is één van de beste provincies om vogels te kijken. In de Zeeuwse delta met zijn zeearmen, kustlijn en afwisselende landschap kun je in elk seizoen geweldig vogels kijken. Elk eiland heeft zijn eigen karakter, maar wat de Zeeuwse natuurgebieden met elkaar verbindt is de invloed van het zoute water. Wil je eens een aantal dagen in Zeeland vogels kijken, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan op een rustige locatie, vaak in of vlak bij de natuur.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)