#49 Weekbericht: hotspots voor vogelaars dit weekend


Het belooft de komende dagen aardig vogelweer te worden. In elk geval droog. Aan de kust wel een stevige wind, kracht zes. Maar dat hoeft de pret niet te drukken. Waar moet je zijn om vogels te kijken dit weekend? Wil je aan de kust vogels gaan kijken, overweeg dan eens om een van de zeetelposten te bezoeken. Of een van de pieren aan de Noordzeekust, bijvoorbeeld die in IJmuiden. Zorg ervoor dat je er vroeg bij bent, liefst vanuit de ochtendschemering, meestal is de wind dan nog minder hard. Het is dan wel hoog water, laag is het pas halverwege de middag en hoe noordelijker je gaat, hoe later het laag is.

Waar hebben doorgewinterde vogelaars de afgelopen weken uitgehangen en wat hebben ze gezien? Cornelis Fokker begon afgelopen weekend zijn tocht op de Maasvlakte, maar daar was op een dooie noordse stormvogel na niet veel te zien. Op het Oostvoornse Meer spotte hij de eerste wilde zwanen. Wel, dat is een leuke waarneming en het is aardig wandelen langs het meer. De wadvogels zullen de komende ochtenden door de vloed naar de kant worden gedreven. Het Oostvoornse Meer en omstreken is de komende dagen voor vogelaars een prima plek om uit te waaien.

Evenals mij belandde Fokker op de Brouwersdam. Daar kun je nu mooie waarnemingen doen hoor. Wekenlang zit er bij de strekdam in het noorden van de Brouwersdam een zwarte zeekoet. Rond de spuisluis valt er ook het nodige te zien. Van kuifduiker, geoorde fuut, roodkeelduiker, zeekoet, ijsduiker, brilduiker, middelste zaagbek, zwarte zee-eend tot paarse strandloper en zilverplevier. En volgens waarneming.nl vloog er vandaag ook een blauwe kiekendief over de spuisluis en werd er een slechtvalk gemeld. Dat zijn toch ook mooie waarnemingen! Verder meldt Fokker op zijn weblog honderd geoorde futen en een stel kuifduikers op het Veerse Meer.

Voor wadvogels kun je de komende middagen terecht op de dammen en dijken langs de Oosterschelde. Op de Grevelingendam worden kanoeten, rosse grutto’s en rotganzen gemeld. Op de Philipsdam vooral eenden als wintertaling en pijlstaart. Op de Oesterdam in de Karrenvelden aldaar allerlei ‘gewone’ soorten voor de tijd van het jaar. Het aardige is dat deze hotspots ook prima bereikbaar zijn voor mensen die minder goed ter been zijn.

Heb je een hekel aan wind, blijf dan meer in het binnenland. De Biesbosch is altijd goed. Grote en kleine zilverreiger zie je zeker. Voor ijsvogels moet je iets beter je best doen, maar ze zitten er geheid. En met wat geluk zie je de zeearend. Op zeearenden maak je ook altijd kans in de Hellegatsplaten en langs het Haringvliet (Korendijkse Slikken en Beninger Slikken).

O ja, ganzen kijken, daarvoor is het nu ook het seizoen. Rij kriskras over de Zeeuwse eilanden Tholen en Schouwen-Duiveland waar groepen rotganzen, kolganzen, rietganzen, grauwe ganzen, brandganzen en kleine zwanen overwinteren. Hopelijk ligt er hier en daar nog wat bietenafval op de akkers. Altijd goed voor spectaculaire aantallen. Ook in de Alblasserwaard is het nu prima ganzen kijken. In en rond natuurgebied Donkse Laagten foerageren grote groepen kolganzen, brandganzen en grauwe ganzen in de weilanden. Groepjes knobbelzwanen en kleine zwanen vind je verspreid in de Alblasserwaard.

En dan tot slot: na alle herfststormen zijn de loofbomen nu echt helemaal kaal. Het is nu dé tijd om spechten te zien. Woon je op de Veluwe of ergens anders dicht bij bos: laarzen aan en spechten spotten!

Curieuze waarnemingen worden natuurlijk ook volop gedaan. Cornelis Fokker werd helemaal wauws toen hij hoorde dat een witkopgors was gesignaleerd. Jan van Gastel maakte een mooie fotoreportage van een waterspreeuw in Gelderland. En Ad van Duren had het prima naar zijn zin toen hij een stel schitterende sneeuwgorzen wist te fotograferen. En na het zien van de prachtige natuurfilm De terugkeer van de ijsvogel nog niet genoeg ijsvogels gezien? Ene Peter maakte een mooie fotoreportage. Zeldzame waarnemingen vind je deze week genoeg op waarneming.nl, maar bedenk dat het zoeken naar een zeldzaamheid vaak een hachelijke onderneming is. Je maakt de grootste kans wanneer je op een of andere manier via sociale media in contact bent met andere vogelaars die je doelwit al hebben gelokaliseerd.

Veel vogelplezier toegewenst dit weekend!

Hartelijke groet,

Jakobanner top 10 de allerlaatste