2019 het jaar van de wulp sjaak huijer

2019: Het jaar van de wulp

Terwijl in Vlaanderen 2019 de steenuil Vogel van het jaar is, heeft Vogelbescherming Nederland 2019 uitgeroepen tot het jaar van de wulp. Daar is alle reden voor. Allereerst omdat het onze grootste steltloper is. Bekijk die enorm lange snavel maar eens. Geen vogel die dieper in de grond kan wroeten dan de wulp. Wist je trouwens dat het uiterste puntje van de snavel vol zenuwen zit? Zodat de wulp kan voelen of er een prooidier verstopt zit in de grond?

De tweede reden is echter een vervelende: de wulp is een van de nieuwkomers op de Rode Lijst. Dat lees ik in het boek Bedreigde vogels in Nederland. En helaas beperkt de achteruitgang zich niet alleen tot Nederland. In heel Europa gaat het bergafwaarts met de wulp. Hij staat zelfs op de Europese Rode Lijst. En ondanks dat schiet men in Frankrijk nog altijd wulpen uit de lucht. Lang leve het jagersgilde! Spreken die mensen elkaar ook aan op hun wangedrag, vraag ik me dan af? Kan de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging zijn Republikeinse Franse kompaan niet eens aanspreken?

In Nederland moeten vooral de boeren en beheerders van natuurgebieden worden aangesproken lees ik in genoemd boek. Het boerenland moet wat natuurlijker worden, terwijl natuurgebieden open moeten blijven, willen we groepen wulpen op de Grevelingendam kunnen blijven zien.

Echt waar, de wulp is een fantastische vogel om te zien en vooral om te horen. Hoor ik een wulp, dan denk ik aan de Oosterschelde. De foto boven dit artikel is natuurlijk weer van Sjaak.

In voorbij jaren Vogel van het jaar:

Vogel van het jaar 2018: de huiszwaluw
Vogel van het jaar 2017: de koekoek.
Vogel van het jaar 2016: de kievit
Vogel van het jaar 2015: nogmaals de spreeuw
Vogel van het jaar 2014: de spreeuw
Vogel van het jaar 2013: de patrijs

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. Degelijk, helder, grote klasse. Deze typeringen kenmerken deze telescoop. Dit is echt één van de vlaggenschepen van Kowa. Nadeel vind ik zelf dat het een telescoop is met een rechte inkijk. Ik geef voorkeur aan een schuin oculair. Maar goed, de optische kwaliteit van deze telescoop is excellent.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen.