2019 het jaar van de wulp sjaak huijer

2019: Het jaar van de wulp

Terwijl in Vlaanderen 2019 de steenuil Vogel van het jaar is, heeft Vogelbescherming Nederland 2019 uitgeroepen tot het jaar van de wulp. Daar is alle reden voor. Allereerst omdat het onze grootste steltloper is. Bekijk die enorm lange snavel maar eens. Geen vogel die dieper in de grond kan wroeten dan de wulp. Wist je trouwens dat het uiterste puntje van de snavel vol zenuwen zit? Zodat de wulp kan voelen of er een prooidier verstopt zit in de grond?

De tweede reden is echter een vervelende: de wulp is een van de nieuwkomers op de Rode Lijst. Dat lees ik in het boek Bedreigde vogels in Nederland. En helaas beperkt de achteruitgang zich niet alleen tot Nederland. In heel Europa gaat het bergafwaarts met de wulp. Hij staat zelfs op de Europese Rode Lijst. En ondanks dat schiet men in Frankrijk nog altijd wulpen uit de lucht. Lang leve het jagersgilde! Spreken die mensen elkaar ook aan op hun wangedrag, vraag ik me dan af? Kan de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging zijn Republikeinse Franse kompaan niet eens aanspreken?

In Nederland moeten vooral de boeren en beheerders van natuurgebieden worden aangesproken lees ik in genoemd boek. Het boerenland moet wat natuurlijker worden, terwijl natuurgebieden open moeten blijven, willen we groepen wulpen op de Grevelingendam kunnen blijven zien.

Echt waar, de wulp is een fantastische vogel om te zien en vooral om te horen. Hoor ik een wulp, dan denk ik aan de Oosterschelde. De foto boven dit artikel is natuurlijk weer van Sjaak.

In voorbij jaren Vogel van het jaar:

Vogel van het jaar 2018: de huiszwaluw
Vogel van het jaar 2017: de koekoek.
Vogel van het jaar 2016: de kievit
Vogel van het jaar 2015: nogmaals de spreeuw
Vogel van het jaar 2014: de spreeuw
Vogel van het jaar 2013: de patrijs

De beste telescopen om vogels mee te kijken: