10 wereldrecords met vogels

Altijd leuk om door een boek boordevol bizarre wereldrecords te bladeren. In het Guinnes World Records 2023 kom ik duizenden records tegen over allerhande zaken. Het leuke is: er zijn ook een paar pagina’s gewijd aan vogels en vogels kijken. Deze pagina heeft zelfs een Nederlands tintje, zo ontdekte ik (ik had het stiekem ook wel verwacht). Hieronder lees je de 10 wereldrecords met vogels die mij het meest opvielen.

10 wereldrecords met vogels

De pagina’s over de wereldrecords met vogels heeft als titel ‘Vogelen’. Zo’n brede noemer, daar valt heel veel onder. Je kunt denken aan het land met de meeste vogelsoorten. De vogelaar die de meeste vogels heeft gespot in heel zijn leven. Of de allereerste geringde vogel. In dit overzicht zet ik 10 aansprekende wereldrecords met vogels voor je op een rij:

1. Het land met de meeste vogelsoorten

Het land met de meeste vogelsoorten blijkt Colombia te zijn. Volgens BirdLife International telde Colombia in 2020 1884 vogelsoorten en dat is 17% van het aantal soorten wereldwijd. Peru en Brazilië volgen Colombia en daarmee is Zuid-Amerika het continent met de meeste vogelsoorten: 3445, bijna een derde van alle soorten wereldwijd.

2. De eerste geringde wilde vogel

Begin 18e eeuw werd in Turkije een blauwe reiger geringd. In 1710 werd deze blauwe reiger in Duitsland geïdentificeerd.

3. Allereerste gids voor vogelaars

In 1889 verscheen het boek Birds Through an Opera-Glass dat geschreven was door Florence A. Merriam. Zij stond alom bekend als de ‘First Lady of Ornithology’. Deze gids bevatte handgetekende schetsen en was de allereerste gids voor het observeren van vogels in plaats van erop te jagen.

4. Meeste vogels gespot in 1 jaar

recensie een bevlogen jaar arjan dwarshuis camilla dreef

Dit record had ik wel verwacht in het Guinnes World Records 2023. aan te treffen. Het is namelijk de Nederlandse vogelaar Arjan Dwarshuis die nog altijd het wereldrecord vogels kijken in 1 jaar in handen heeft. In 2016 nam hij in één jaar tijd 6.852 vogelsoorten waar, ongeveer twee derde van het totaal aantal vogels ter wereld. Hij bezocht daarvoor 40 landen. Dwarshuis schreef een aanstekelijk verslag van zijn reiservaringen: Een bevlogen jaar, dat nog altijd verkrijgbaar is.

5. De meeste vogels gespot tijdens een mensenleven

Het wereldrecord vogels kijken in één jaar moet natuurlijk gevolgd worden door het wereldrecord vogels kijken in een heel mensenleven. Het is Claes-Göran Cederlund (1948-2020) die dit record in handen heeft. Hij zag maar liefst 9.761 vogelsoorten tijdens zijn hele leven! Hij bezocht daarvoor maar liefst 137 landen. In het Guinnes World Records 2023 zie je hem op een strand liggen slapen terwijl een tuamotustrandloper voorbij sluipt. Zijn favoriete vogel was de gierzwaluw. Dat kan ik me wel indenken. Wie 137 landen heeft bezocht, moet haast even ver en lang hebben gevlogen als een gierzwaluw.

6. Grootste vogeltelling in 24 uur

Van een jaar naar een mensenleven en nu naar één etmaal. Wat is het hoogste aantal vogelsoorten dat ooit is gezien gedurende één etmaal (24 uur)? Dat blijkt een record te zijn uit 2015 toen 4 professionele gidsen maar liefst 431 vogelsoorten op één dag zagen! Dat gebeurde in Ecuador, maar dat kan niet meer verrassen na het lezen van het eerste record hierboven. Zuid-Amerika is the place to be voor vogelaars, zo blijkt. Bij dit record moet wel worden opgemerkt dat het team uit vier personen bestond. Wie het individuele wereldrecord vogels kijken op één dag in handen heeft, staat niet in het boek vermeld.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Guinness World Records 2023 tien wereldrecords met vogels

7. De jongste vogelaar op alle continenten

Of alle records even milieu- en klimaatvriendelijk zijn, valt ernstig te betwijfelen. Ook vogelaars maken heel wat vlieguren en dan laat ik de autoritten en boottochtjes nog maar buiten beschouwing. Maar het zij Mya-Rose Graig vergeven. Zij was met 13 jaar en 234 dagen de allerjongste vogelaar die op alle continenten vogels heeft gekeken. Zij compenseerde haar footprint door in 2020 op de Noordpool het noordelijkste klimaatprotest te organiseren. Natuurlijk spotte ze onderweg de nodige vogels!

8. De eerste splitsing van soorten gebaseerd op hun zang

We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar in vroeger tijden keek men heel anders naar vogelsoorten. Zouden wij tjiftjaf, fluiter en fitis tot één en dezelfde soort kunnen rekenen? Misschien op basis van hun uiterlijk wel, zeker wanneer je een beetje oppervlakkig kijkt. Maar hoor je ze zingen, dan hoor je wel degelijk het verschil. Maar pas in 1789 erkende dominee Gilbert White dat het Engelse ‘winterkoninkje’ zoals ze dat toen noemden, feitelijk uit deze drie vogelsoorten bestond.

10 wereldrecords met vogels

9. Het duurste vogelboek ter wereld

In 2010 bracht een exemplaar van Birds of America van John James Audubon een bedrag op van maar liefst € 8,7 miljoen. Het boek bevat 1.000 levensgrote tekeningen van 354 vogelsoorten. Er zijn vermoedelijk nog slechts 120 volledige exemplaren over van dit roemruchte werk. Gelukkig kun je voor véél minder geld dit prachtige boek nog altijd als reproductie kopen, bijvoorbeeld op Bol.com.

10. De langstlopende vogeltelling

Ooit was het in Amerika traditie om op eerste kerstdag op vogels te gaan schieten. Frank M. Chapman bedacht in 1900 een alternatief voor deze bloederige en dodelijke bezigheid: vogels tellen. In dat jaar werd de Christmas Bird Count (CBC) begonnen. Tegenwoordig worden nog elk jaar meer dan 3.000 CBC-evenementen gehouden in heel Amerika. Véél beter dan dat gekke macho-gedrag met geweren en pistolen!

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)