10 tips voor een natuurlijke vitaliteit

Vandaag kreeg ik op mijn werk een catalogus binnen van ICM, een opleidingsinstituut. Het leuke van dit bedrijf is dat ze bij hun spullen altijd een kaartje voor aan de kantoormuur meesturen. Met daarop een aantal tips en dit keer 10 tips voor een Optimale Vitaliteit. Let op de hoofdletters. Opleiders weten denk ik precies wat de bevolking bezig houdt, en dus leid ik uit het gebruik van de hoofdletters af dat hele volksstammen snakken naar meer Vitaliteit. Toen ik de tien tips doorlas, dacht ik meteen aan vogels kijken en natuur beleven. Elke tip was raak en ik dacht: daar moet ik maar eens 10 tips voor natuurlijke vitaliteit van maken.
#1. Spelen is gezond
Denk terug aan je kinderjaren. Wat was het heerlijk om te zwemmen in het bosmeer. Om boompje te klimmen, verstoppertje te doen in de duinen. Om te ravotten in een weide. Spelen blijkt ook voor volwassenen erg nuttig te zijn. Het stimuleert de hersenen en vermindert stress. Lekker spelen dus, in de natuur. Met of zonder kinderen, maakt niet uit. Wordt als een kind in de natuur. Met of zonder verrekijker, altijd goed.

#2. Geniet van het moment
Het moment is nu. En wanneer je opgaat in het nu vergeet je alles wat je beklemt en neerdrukt. Is vogels kijken eigenlijk niets anders dan opgaan in het moment? Je verwonderen over zoiets moois als een vogel?

#3. Zet je in beweging
Stilstand is achteruitgang. Dat geldt voor je lijf. En evengoed voor de geest. Kom in beweging. Fysiek: wandel door bos, over strand, langs pas gemaaid gras of, helemaal het summum: door de bergen. Niemand minder dan Anselm Grün publiceert binnenkort een boek over bergwandelen.  Voor Grün staat wandelen door de bergen symbool voor het leven zelf: in beide is het belangrijk om altijd open te staan voor nieuwe uitdagingen, jezelf en je krachten te trainen, te groeien in je werk, op zoek te gaan naar contact, te genieten van het alleen-zijn en het opzoeken van je grenzen. Kortom, voor het opdoen van meer vitaliteit.

#4. Volg het ritme van de natuur
Kijk je vogels, dan volg je ongemerkt het ritme van de natuur. Je komt buiten en ervaart de wisseling van de seizoenen. De mens is niet gemaakt om altijd maar binnen te zitten. Buiten gebeurt het, en buiten verfrist ons. Buiten geeft ons nieuwe vitaliteit, zelfs al de regen ons teistert.

#5. Zoek een leuke hobby
Een tip die ik elders vond. In deze ene tip ballen alle andere tips samen. Als de natuur je hobby is, kom je vanzelf in beweging, volg je het ritme van de natuur en wordt het een spel om zo dicht mogelijk bij een ree of ijsvogel te komen. Zo’n leuke hobby, dat vogels kijken!

#6. Geef jezelf de ruimte
Soms zit je opgesloten. In jezelf, of juist in anderen. Het kan je beklemmen. Ontsnap aan deze omklemming en ga naar buiten. Even alleen, met je verrekijker en de vogels. En vergeet niet om contact te zoeken met de natuur. Klinkt zweverig, maar is het niet. Gewoon een uurtje op een rustige plek in het gras zitten en kijken wat voorbij komt vliegen. In tijden van stress een beproefd middel om de vitaliteit te behouden en terug te vinden.

#7. Niets moet
Druk op het werk, druk thuis en dan ook nog eens drukke mensen om je heen. De verplichtingen houden je in hun greep. Maar realiseer je dat je zelf omstandigheden kunt creëren waarin niets moet. In een vogelkijkhut moet niets. Je zit er voor jezelf. En wil je jezelf helemaal verstoppen op een plek waar niemand iets van je vraagt en waar niets moet? Koop dan een schuiltent of camouflagedoek en verstop je voor de wereld en voor de vogels. Onder zo’n doek moet niets en ondertussen komen de meest bijzondere dieren vlakbij. Als herboren stap je vanonder het camouflagedoek met nieuw elan het leven weer in.

#8. Ga offline
Voor veel mensen heel herkenbaar, hoe jong ze ook zijn. Velen zijn in de greep van mobiel en tablet. Altijd maar digitaal. Maar de evolutie van de mensheid gaat lang zo snel niet dat wij opeens homo digitalus zijn. Evenals onze voorouders tienduizend jaar terug, zijn wij nog altijd homo sapiens. Niet gemaakt voor de schermpjes met het blauwe licht. Ga offline en zoek het groen op. Je zult zien wat dat met je doet.

#9. Leef vanuit je passie
Een doel in het leven. Dat zorgt voor vitaliteit. Sinds ik het vogels kijken weer heb opgepakt heb ik mezelf nieuwe doelen gesteld: zoveel mogelijk vogels filmen en doe de andere beesten er ook maar bij. Ik verzeker je: stukken beter dan elke avond op de bank hangen, voor laptop of tv.

#10. Een combinatie van alles
Geen enkele tip staat op zichzelf. Wat ik het mooie vind aan vogels kijken is dat alles wat ik hierboven schrijf erin terug komt. Vogels kijken levert je vitaliteit op, heus. Ben je wat solitair, ga er dan alleen op uit. Krijg je energie van mensen om je heen, ga dan met een groepje gelijkgezinden op pad. Ga je liefst met je kinderen op weg, kies dan eens voor een blote voetenpad. Op blote voeten lopen schijnt ook enorm goed te zijn voor het opdoen van nieuwe vitaliteit. Prikkel de zenuwen in je voetzool en verfris je geest. Zoiets. En vergeet nooit te lachen. Lachen is dé bron van vitaliteit.

Dit is nou precies zo’n tekst waarvan ik nooit had gedacht dat ik die uit mijn pen zou krijgen. Nuchter als ik denk te zijn. Waar die 10 tips van ICM niet toe kunnen leiden…