10 manieren die iedereen moet weten voor het bestrijden van slakken in je tuin

Slakken in je tuin. Wanneer je er al aan denkt gruw je er misschien al van. Daar gaan je kostbare plantjes. In het ene na het andere blad vallen de meest verschrikkelijke gaten en ga je op inspectie uit dan is de boosdoener niet te vinden. Grote kans natuurlijk dat het een slak is. Nu moet je weten dat vrijwel alle huisjesslakken alleen dood materiaal eten. Die doen dus weinig kwaad. Maar de naaktslakken! Die kunnen werkelijk een ravage aanrichten in je tuin. In dit artikel ontdek je 10 manieren die iedereen moet weten voor het bestrijden van slakken in je tuin.

Alles voor een diervriendelijke tuin

Op Vivara.nl vind je alles waarmee je een optimale leefomgeving creëert voor de dieren in en om jouw tuin. Planten, nestkastjes, insectenhotels en veel meer. En alles op verantwoorde wijze geproduceerd!

10 manieren die iedereen moet weten voor het bestrijden van slakken in je tuin

Laat ik maar met deur in huis vallen: gif gebruiken is uit den boze. Soms lees ik dat gif het laatste redmiddel zou zijn, maar ook dat is het niet. Gif maakt meer kapot dan je lief is. Een slak eet gif en gaat dood en is een makkelijke prooi voor merel, egel en kikker die op hun beurt ook het loodje leggen vanwege het gif in de slak. En zo help je het welkome leven in je tuin om zeep. Sterker nog: je brengt de natuurlijke bestrijders van de slak aan hun eindje waarna de tuin helemaal veranderd in een lustoord voor de slakken en je nog meer gif moet gebruiken. Nee, gebruik absoluut géén gif. Ook van zogenaamd milieuvriendelijke slakkenkorrels ben ik geen fan. Zou jij zo’n korrel inslikken? Ik absoluut niet, het kan nooit goed gaan in mijn darmkanaal of maag. En dan kan het ook niet goed gaan in de ingewanden van vogels, de hond, kat, egel en andere dieren… Maar wat doe je dan wel om de slakken in je tuin te bestrijden? We gaan je tuin zo inrichten dat die niet aantrekkelijk meer is voor slakken. En zo gaan we dat doen:

#1. Kies inheemse planten met een sterke geur

Slakken houden niet van sterke geuren. Als je de randen van je perken beplant met sterk riekende planten als munt, kattenkruid en tijm, dan staan de slakken al op achterstand.

#2. Schoffel je tuin elke lente om

Ook slakken plegen zich te vermenigvuldigen en dat kan héél hard gaan. Schoffel de tuin elk voorjaar. Daarmee ruim je slakkennesten op. En dan ruim je ook meteen de vochtige plekken in je tuin op. Daar houden de slakken zich graag op. Zie je kleine, glanzende kraaltjes tevoorschijn komen, dan heb je slakkeneitjes geraakt. Laat ze boven de grond liggen. Ze worden opgegeten of zullen verdrogen.

#3. Ga elke avond op slakkenjacht

Tegen de schemering, wanneer de luchtvochtigheid toeneemt en dauw zich afzet op de planten, komen de slakken te voorschijn. Ze gaan op zoek naar al wat eetbaar is. Dat is meteen hun zwakte, want nu zijn ze zichtbaar. Raap ze op, doe ze in een emmer en laat ze een paar honderd meter verderop in park of plantsoen weer los. Je kunt de slakken bij elkaar drijven door een bloempot te vullen met een natte krant of met een stuk fruit. Met ‘een beetje geluk’ kruipen daar een stel slakken in en heb je er meteen een aantal voor het grijpen. Ik las ook ergens de tip om een stuk vochtig karton neer te leggen. Daar kruipen de slakken onder. Dan heb je ze heel makkelijk voor het grijpen.

Dan is natuurlijk vanzelf de vraag: waar laat je al die slakken? De meest diervriendelijke manier is om ze in het park of in de polder los te laten. Ik ken ook mensen die de slakken voeren aan de kippen (maar die eten geen naaktslakken naar het schijnt). Je zou ze ook kunnen voeren aan de eenden (of die naaktslakken eten weet ik eerlijk gezegd niet).

#4. Verwelkom egel, merel en kikker

Er zijn genoeg dieren die slakken op het menu hebben. Merel, zanglijster, egel en kikker blieven wel een slak. Verwelkom deze natuurlijke bestrijders in je tuin. Sterker nog: zet de deur wagenwijd open voor deze slakkenvreters! Zaag een vierkant in de onderste plank van de schutting. Daar kan de egel doorheen kruipen. Plant dicht struikgewas in de tuin. Daar kunnen merels en zanglijsters in broeden. Zorg voor aaneengesloten groen, waaronder kikkers en padden kunnen schuilen.

#5. Zet aaltjes in

Aaltjes zijn natuurlijke wormpjes die in de grond leven. De aaltjes dringen de slakken binnen en besmetten ze inwendig met bacteriën waarna de slakken het loodje leggen. Het bestellen van een zakje van die aaltjes gaat op bol.com in een handomdraai.

#6. Zet de bierval in

Eerlijk gezegd is dit géén diervriendelijke methode. Zet een schaaltje bier in de tuin en de slakken komen verblijd aanglijden, aangelokt door de heerlijke gistgeur. Vervolgens verzuipen ze in het bier. Een wrede dood die je ook een slak niet gunt.

#7. Irriteer de slak

Slakken zijn letterlijk weke dieren. Hoewel ze zich met hun sterke slijm tegen van alles en nog wat kunnen beschermen, houden ze niet van scherpe materialen om overheen te kruipen. Gruis, uitgedroogde naalden van spar of den, kapot gestampte schelpen, droog zaagsel… Allemaal hindernissen die slakken buitengewoon irritant vinden. Cacaodoppen irriteren de slak ook, maar let op: chocolade en daarmee ook cacao en de doppen zijn giftig voor je hond en kat.

#8. Blijf de slak irriteren

Er zijn nog meer zaken die de slak irriteren. Koffieprut bijvoorbeeld. De cafeïne stoot slakken af. En cacaodoppen schijnen ook een buitengewoon slakkenwerende uitwerking te hebben vanwege de sterke geur. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor de hond. Ook cacaodoppen kun je in een handomdraai (in grote zakken) bestellen op bol.com.

#9. Leg koperen ringen in de tuin

Hier had ik nog nooit van gehoord: slakken schijnen een schok te krijgen wanneer ze een koperen ring aanraken. Het is echt ongelooflijk, maar er zijn heuse anti-slak ringen te koop, natuurlijk ook weer bij het digitale warenhuis genaamd bol.com dat nog veel meer ongelooflijke en zowel buitengewoon nuttige als buitengewoon nutteloze spullen in de aanbieding heeft.

#10. Slakkenwerende middelen

Heb je een eenzame plant in de tuin staan die als een magneet werkt op slakken, dan zou je die enkele plant kunnen beschermen door er een lege plastic fles om heen te draperen, of een stuk fijn gaas. Zou je de kip als middel willen omschrijven, dan zou je ook kunnen overwegen om kippen te nemen. Alleen één groot nadeel: kippen eten geen naaktslakken…

Jonge planten die je perse wilt beschermen tegen slakken, zet je het liefst in een gladde pot gemaakt van kunststof. Je kunt natuurlijk ook een moestuinbak aanschaffen, liefst met deksel en ook handig: op poten.

Nog meer tips voor in de tuin

recensie hoe houd ik slakken uit mijn tuin

Ik hoop dat ik je met deze 10 manieren die iedereen moet weten voor het bestrijden van slakken in je tuin heb geïnspireerd om slakken om empathische wijze te bestrijden. Wil je er meer over lezen of ben je op zoek naar nog meer tips voor het oplossen van veel voorkomende tuinproblemen, lees dan het fraai opgemaakte en informatieve boek Hoe houd ik slakken uit mijn tuin? van Guy Barter.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)