Slakken in je tuin. Wanneer je er al aan denkt gruw je er misschien al van. Daar gaan je kostbare plantjes. In het ene na het andere blad vallen de meest verschrikkelijke gaten en ga je op inspectie uit dan is de boosdoener niet te vinden. Grote kans natuurlijk dat het een slak is. Nu moet je weten dat vrijwel alle huisjesslakken alleen dood materiaal eten. Die doen dus weinig kwaad. Maar de naaktslakken! Die kunnen werkelijk een ravage aanrichten in je tuin. In dit artikel ontdek je 10 manieren die iedereen moet weten voor het bestrijden van slakken in je tuin.
10 manieren die iedereen moet weten voor het bestrijden van slakken in je tuin
Laat ik maar met deur in huis vallen: gif gebruiken is uit den boze. Soms lees ik dat gif het laatste redmiddel zou zijn, maar ook dat is het niet. Gif maakt meer kapot dan je lief is. Een slak eet gif en gaat dood en is een makkelijke prooi voor merel, egel en kikker die op hun beurt ook het loodje leggen vanwege het gif in de slak. En zo help je het welkome leven in je tuin om zeep. Sterker nog: je brengt de natuurlijke bestrijders van de slak aan hun eindje waarna de tuin helemaal veranderd in een lustoord voor de slakken en je nog meer gif moet gebruiken. Nee, gebruik absoluut géén gif. Maar wat doe je dan wel om de slakken in je tuin te bestrijden? We gaan je tuin zo inrichten dat die niet aantrekkelijk meer is voor slakken. En zo gaan we dat doen:
#1. Kies inheemse planten met een sterke geur
Slakken houden niet van sterke geuren. Als je de randen van je perken beplant met sterk riekende planten als munt, kattenkruid en tijm, dan staan de slakken al op achterstand.
#2. Schoffel je tuin elke lente om
Ook slakken plegen zich te vermenigvuldigen en dat kan héél hard gaan. Schoffel de tuin elk voorjaar. Daarmee ruim je slakkennesten op. En dan ruim je ook meteen de vochtige plekken in je tuin op. Daar houden de slakken zich graag op.
#3. Ga elke avond op slakkenjacht
Tegen de schemering, wanneer de luchtvochtigheid toeneemt en dauw zich afzet op de planten, komen de slakken te voorschijn. Ze gaan op zoek naar al wat eetbaar is. Dat is meteen hun zwakte, want nu zijn ze zichtbaar. Raap ze op, doe ze in een emmer en laat ze een paar honderd meter verderop in park of plantsoen weer los. Je kunt de slakken bij elkaar drijven door een bloempot te vullen met een natte krant of met een stuk fruit. Met ‘een beetje geluk’ kruipen daar een stel slakken in en heb je er meteen een aantal voor het grijpen.
#4. Verwelkom egel, merel en kikker
Er zijn genoeg dieren die slakken op het menu hebben. Merel, zanglijster, egel en kikker blieven wel een slak. Verwelkom deze natuurlijke bestrijders in je tuin. Sterker nog: zet de deur wagenwijd open voor deze slakkenvreters! Zaag een vierkant in de onderste plank van de schutting. Daar kan de egel doorheen kruipen. Plant dicht struikgewas in de tuin. Daar kunnen merels en zanglijsters in broeden. Zorg voor aaneengesloten groen, waaronder kikkers en padden kunnen schuilen.
#5. Zet aaltjes in
Aaltjes zijn natuurlijke wormpjes die in de grond leven. De aaltjes dringen de slakken binnen en besmetten ze inwendig met bacteriën waarna de slakken het loodje leggen. Het bestellen van een zakje van die aaltjes gaat op bol.com in een handomdraai.
#6. Zet de bierval in
Eerlijk gezegd is dit géén diervriendelijke methode. Zet een schaaltje bier in de tuin en de slakken komen verblijd aanglijden, aangelokt door de heerlijke gistgeur. Vervolgens verzuipen ze in het bier. Een wrede dood die je ook een slak niet gunt.
#7. Irriteer de slak
Slakken zijn letterlijk weke dieren. Hoewel ze zich met hun sterke slijm tegen van alles en nog wat kunnen beschermen, houden ze niet van scherpe materialen om overheen te kruipen. Gruis, uitgedroogde naalden van spar of den, kapot gestampte schelpen, droog zaagsel… Allemaal hindernissen die slakken buitengewoon irritant vinden.
#8. Blijf de slak irriteren
Er zijn nog meer zaken die de slak irriteren. Koffieprut bijvoorbeeld. De cafeïne stoot slakken af. En cacaodoppen schijnen ook een buitengewoon slakkenwerende uitwerking te hebben vanwege de sterke geur. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor de hond. Ook cacaodoppen kun je in een handomdraai (in grote zakken) bestellen op bol.com.
#9. Leg koperen ringen in de tuin
Hier had ik nog nooit van gehoord: slakken schijnen een schok te krijgen wanneer ze een koperen ring aanraken. Het is echt ongelooflijk, maar er zijn heuse anti-slak ringen te koop, natuurlijk ook weer bij het digitale warenhuis genaamd bol.com dat nog veel meer ongelooflijke en zowel buitengewoon nuttige als buitengewoon nutteloze spullen in de aanbieding heeft.
#10. Slakkenwerende middelen
Heb je een eenzame plant in de tuin staan die als een magneet werkt op slakken, dan zou je die enkele plant kunnen beschermen door er een lege plastic fles om heen te draperen, of een stuk fijn gaas.
Nog meer tips voor in de tuin
Ik hoop dat ik je met deze 10 manieren die iedereen moet weten voor het bestrijden van slakken in je tuin heb geïnspireerd om slakken om empathische wijze te bestrijden. Wil je er meer over lezen of ben je op zoek naar nog meer tips voor het oplossen van veel voorkomende tuinproblemen, lees dan het fraai opgemaakte en informatieve boek Hoe houd ik slakken uit mijn tuin? van Guy Barter.
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |