1 kj Pontische meeuw herkennen

Hoewel ik in Zeeland opgroeide en er zo ongeveer elke dag tussen de meeuwen speelde, behoren jonge meeuwen tot de lastigste vogels om te herkennen. Ik zie simpelweg de verschillen niet, of ik raak in verwarring zodra de kenmerken iets minder duidelijk zijn. Zo ook met de Pontische meeuw die je hieronder in het filmpje ziet, en op de foto. Gelukkig was een medevogelaar op Facebook zo vriendelijk om met zekerheid aan te geven wat het was: een 1 kj Pontische meeuw. In dit artikel ontdek je waarom dit een Pontische meeuw is, en geen zilvermeeuw, geelpootmeeuw of grote mantelmeeuw.

1 kj Pontische meeuw herkennen

1 kj pontische meeuw herkennen

Wat is een 1 kj Pontische meeuw?

Dit was hij dus, ‘mijn’ Pontische meeuw. Een 1 kj Pontische meeuw en dat wil zeggen dat hij in zijn eerste jaar verkeert. Hij is dit voorjaar uit zijn ei gekropen en is dus ongeveer een half jaar oud.

Ogenschijnlijk een meeuw zoals alle andere grote jonge meeuwen. Hij is bruin, heeft roze poten en een donkere snavel. En toch. Ik zag meteen dat het geen ‘gewone’ meeuw was. Geen zilvermeeuw of kleine mantelmeeuw. Daar was hij te groot voor en daarvoor stond hij te hoog op de poten. Dat kon ik zien, omdat om hem heen zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen stonden waarmee ik hem kon vergelijken. Eenmaal thuis ging die vlieger niet meer op, want ik had hem niet gefilmd in één shot met de andere meeuwen. Hem thuis met andere meeuwen vergelijken was dus bijzonder lastig.

Hoe nu verder? Dat is heel simpel: je bekijk de uitlegvideo van SOVON. Die is bijzonder duidelijk en na het kijken zouden mijn twijfels wegsmelten als sneeuw voor de zon. Helaas niet. Met name de tertials waren anders dan bij de Pontische meeuw in het SOVON filmpje. En ook geelpootmeeuwen hebben in hun eerste jaar ankers op de schouderveren. Mijn onderzoek ging verder: ik bekeek al mijn vogelboeken, maar die brachten ook geen licht in de duisternis. Evenmin als de foto’s van andere 1 kj Pontische meeuwen op andere websites. Nog steeds durfde ik er nog geen filmpje mee te maken.

En toen plaatste ik deze foto in een determinatiegroep op Facebook en reageerde al heel snel een medevogelaar: dit is een 1 kl Pontische meeuw. Dat was dus meteen duidelijk! Ik ben de medevogelaar nog steeds erkentelijk voor zijn hulp.

Waar herken je de 1 kj Pontische meeuw aan?

Nu ik het weet, vind ik het bij deze meeuw niet zo heel moeilijk meer om uit te leggen hoe je de 1 kj Pontische meeuw herkennen kunt. Let op de volgende kenmerken:

  • Zijn relatief lichte kop met alleen rond de ogen iets van een donkere waas.
  • De lange, slanke snavel waaraan de verdikking aan de ondersnavel (de zgn. Gonyshoek) nagenoeg ontbreekt.
  • De hoge, roze poten waardoor de Pontische meeuw een andere balans lijkt te hebben dan zilvermeeuwen en mantelmeeuwen.
  • De tertials. Volgens de uitlegvideo van SOVON zijn deze in de melk gedoopt. Ook bij deze Pontische meeuw zie je wit op de bruine veren, maar deze veren lijken mij niet in de melk gedoopt. Er is eerder melk op de veren gedruppeld! Maar eerlijk is eerlijk: dat het wit op de tertials netjes en strak moet zijn, had ik bedacht. Dat hoeft dus niet perse. Het kan dus ook een meer onregelmatig patroon zijn, maar wel alleen aan de zijkanten en uiteinden van de veren in de tertials.

Meeuwen kijken is een uitdaging

Zo zie je maar, meeuwen herkennen is zo eenvoudig niet. En dat betekent dat het dus best een uitdaging is om meeuwen te kijken. Pluk je de afwijkende soorten ervan tussen als ze in een grote groep zilvermeeuwen staan? Ik geef het maar toe: ik begin er vaak niet aan. Maar dat is eigenlijk tot mijn schande gezegd. Niets is leuker dan het vinden van een bijzondere soort, en dat geldt ook bij de meeuwen!

Bekijk hier mijn filmpje waarin ik je alle kenmerken laat zien:

Gidsen om meeuwen te herkennen

Natuurlijk heb ik ook de nodige gidsen in de kast staan die mij helpen bij het herkennen van meeuwen. Deze gidsen raadpleeg ik altijd als ik moeite heb met een meeuwensoort:

  • De Determinatiegids Meeuwen. Een handboek voor Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
  • Het Handboek Europese Vogels. Dit tweedelige standaardwerk beeldt alle vogels van Europa af, inclusief de meeuwen in al hun stadia.
  • De fotogids Vogels van Europa. Ook een kloek naslagwerk dat met een ontelbare hoeveelheid foto’s vogels in allerlei stadia weergeeft.