Recensie: Walvissen kijken in Europa, Martijn de Jonge

Wie vogels kijkt, is vaak ook gespitst op andere dieren. Zeker wanneer je op een dijk, dam of duin staat. Wie droomt er dan niet van een bultrug of dolfijn die zich opeens in de verrekijker manifesteert. Het kan, ook in Nederland! En zie je geen bultrug dan ‘maar’ een bruinvis. In sommige buitenlandse streken is het nóg beter walvis kijken. En daar gaat het nu precies over in de boeiende gids Walvissen kijken in Europa van Martijn de Jonge. Elke walvissafari begint met het lezen van dit boek.

Walvis kijken is in. Vanuit talloze havens gaan schepen de zee of oceaan op om walvissen van dichtbij te bekijken. In de gids Walvissen kijken in Europa beschrijft Martijn de Jonge de belangrijkste walvisgebieden in Europa. Verrassend genoeg blijkt de kust voor Italië ook zo’n gebied te zijn. De Ligurische Zee om precies te zijn. Zeg maar de zee langs het stuk Italië tussen Frankrijk en ‘de laars’. Hoeveel toeristen liggen daar elke zomer niet aan de stranden te bakken in de zon? Onwetend van het feit dat je daar de op een na grootste walvis ter wereld kunt zien: de gewone vinvis. Nu je dat weet, tuur je deze zomer vast met andere ogen over de Middellandse Zee.

walvissen kijken in europa

En zo introduceert Martijn de Jonge in zijn gids een aantal goede walvisgebieden, zoals de Azoren, en Andenes in het uiterste noorden van Noorwegen, een van de beste locaties om potvissen te zien duiken en spuiten. In Spanje liggen maar liefst twee hotspots: de Golf van Biskaje en Tarifa in de Straat van Gibraltar waar je de spectaculaire orka kunt zien. Iets verder weg ligt IJsland, maar was je toch al van plan om vogels te gaan kijken op IJsland, boek dan ook een walvissafari. Rond dit eiland met zijn geisers, sneeuwstormen en noorderlicht kun je verschillende soorten walvissen en dolfijnen bekijken. Gelukkig doet Martijn de Jonge in Walvissen kijken in Europa ook de Nederlandse kust aan. Hier maak je nog het meest kans op de bruinvis, maar wie alert is en zich goed laat informeren, kan ook aan onze kust walvissen zien, zeker in het najaar. Zijn ze dan niet levend, dan wel dood. Ieder jaar spoelt een aantal dode walvissen aan op een strand. Ook spectaculair om eens te gaan bekijken. Neem neusknijpers mee, de lucht is niet om te harden.

Voor de echte globetrotters heeft De Jonge ook drie verder gelegen gebieden opgenomen in zijn boeiende gids: Baja California in Mexico, San Juan Island in de Verenigde Staten en de Westkaap in Zuid-Afrika. Wie walvissen wil zien, zal ze na het lezen van deze gids vast en zeker gaan zien!

Natuurlijk beschrijft Martijn de Jonge ook de verschillende soorten walvissen en dolfijnen die je kunt tegenkomen. Je moet ze tenslotte wel herkennen als je er een tegenkomt! Wat ik als vogelaar erg leuk vindt aan Walvissen kijken in Europa, is dat de schrijver ook stil staat bij andere dieren die je op zee tegenkomt. Walvis kijken doe je meestal in afgelegen stukken zee en daar kun je meest bijzondere dieren spotten. Het Portugees oorlogsschip op de Azoren bijvoorbeeld. Of de zeearend en papegaaiduiker in het noorden van Noorwegen. Martijn de Jonge introduceert ook deze dieren en daarmee is Walvissen kijken in Europa een zeer compleet boek.

Voor alle informatie in Walvissen kijken in Europa geldt dat het in een toegankelijke stijl is geschreven. De teksten over de locaties houden het midden tussen beschrijvingen en reisverslagen en lezen heerlijk weg. Je krijgt tussendoor ook tal van tips over overnachten, reizen, kamperen en veel meer.

Voor wie is het boek Walvissen kijken in Europa bestemd? In de eerste plaats voor walvisliefhebbers. Zij zullen dit boek zeer waarderen. Maar ook vakantiegangers die een dagtochtje willen maken om de grootste zoogdieren ter wereld te bewonderen. Zoals ik hierboven al schreef: elke walvissafari, hoe kort of hoe lang ook, begint met het lezen van dit boek.

Walvissen kijken in Europa / Martijn de Jonge / KNNV Uitgeverij / Paperback