Recensie: Ondernemen met natuur, Hans Kamerbeek

ondernemen met natuurNu eens een boek dat de natuur vanuit een heel andere invalshoek benadert: hoe kun je geld verdienen aan de natuur? Hans Kamerbeek is de auteur van het boek Ondernemen met natuur dat in samenwerking met het Nationaal Groenfonds werd uitgebracht. In zijn boek Ondernemen met natuur presenteert Hans Kamerbeek maar liefst 350 verdienmodellen, besparingen en tips uit de praktijk. Ben je in het bezit van een landgoed, een akker of een ander stuk natuur, dan kan dit een wel eens een heel interessant boek voor je zijn.

Koop dit boek

Allerwegen worden de subsidiekranen dichtgedraaid door onze noodlijdende overheid. Dat lot treft niet alleen een sector als de kunst, ook organisaties en eigenaren van natuur worden geconfronteerd met teruglopende subsidies. Dat dwingt eigenaren om na te denken over de vraag hoe zij hun bezit op een rendabele manier kunnen beheren. En dat ook nog eens met behoud van de waarden die zij koesteren. Biodiversiteit bijvoorbeeld. In de praktijk is een van de eerste vragen die worden gesteld: hoe kan ik eigen inkomsten genereren. Landgoedeigenaren en natuurorganisaties ontkomen vaak niet aan deze vraag. Hans Kamerbeek presenteert in Ondernemen met natuur zo veel mogelijkheden dat je met recht kunt stellen dat hij een totaaloverzicht biedt. Een publicatie als deze bestond nog niet en voorziet zeker in een behoefte.




Roel Robbertsen, voorzitter van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG), noemde ‘Ondernemen met natuur’ tijdens de presentatie een afspiegeling van de natuur- en landschapswereld anno 2015. Hij benadrukte ook dat de mate waarin natuur in de toekomst afhankelijk is van subsidies, niet alleen bepaald wordt door de vindingrijkheid van eigenaren. “Ondernemen met natuur vraagt om verantwoord ingepaste planologische ruimte, en die moet de overheid bieden.”

Volgens auteur Hans Kamerbeek ligt de toekomst in multifunctionele natuur: “Hoe meer functies groen heeft, hoe minder afhankelijk ze is van subsidies en de politieke tijdgeest.” Rendabele functies (bijvoorbeeld het maken van streekproducten) kunnen op die manier de onrendabele functies financieren (bijvoorbeeld heidebeheer). “De mogelijkheden daartoe verschillen per gebied, dé oplossing bestaat niet.”

Ondernemen met natuur is geen ‘droog’ boek voor boekhouders. Nee, het is allereerst een inspirerend boek. De fraaie vormgeving mag er zijn. Het boek is rijk geïllustreerd. De vierentwintig interviews met ervaringsdeskundigen geven Ondernemen met natuur een levendig karakter. Deze vierentwintig mensen brengen de praktijk van modern natuurbeheer bij je binnen. In de veertien hoofdstukken die Ondernemen met natuur rijk is, lees je alles over thema’s als gezondheidszorg, jeugd, sponsoring, schenkingen, fondsen, recreatie en sport. Op deze manier wil auteur Hans Kamerbeek grondeigenaren manieren aanreiken om te komen tot duurzame financiering van natuur en landschap.

Ik denk dat het heel simpel is: elke eigenaar van natuurgrond moet Ondernemen met natuur op de plank hebben staan en de inhoud tot zich nemen.

Ondernemen met natuur / Hans Kamerbeek / Uitgeverij Matrijs / Gebonden

Koop dit boek

 

de beste vogelgidsen van dit moment