Recensie: Kustleven van Europa, Bob Gibbons

kustleven van europaIn het bezoekerscentrum Meijendel bij Wassenaar kwam ik dit aansprekende boekje tegen: Kustleven van Europa. Ik kom zelf uit Zeeland en waar ik woonde was de zeedijk nog geen honderd meter ver weg. En daarachter zochten we naar alikruiken, mosselen, , zeesterren, krabben, zeepieren en garnaaltjes. Een lijntje zetten mocht weliswaar niet, maar wat doen schooljochies nou liever dan een visje vangen? Destijds ving je nog wel eens een paling! Dit boekje over het kustleven is ideaal voor wie deze zomer de vakantie aan de kust doorbrengt.

Koop dit boek

 

 

In Kustleven van Europa vind je beschrijvingen en kleurentekeningen van meer dan 150 soorten planten en dieren die je aan de kust kunt tegenkomen. Denk daarbij aan allerlei soorten schelpdieren, van kokkel tot mossel, aan schaaldieren als krab en kreeft, aan allerlei soorten wieren en zelfs insecten. Voor insecten die je in de buurt van zout water tegenkomt, had ik als ventje niet echt belangstelling, maar misschien jij wel. Soorten die bij elkaar horen staan bij elkaar, zodat je ze goed kunt vergelijken. En natuurlijk word je het een en ander uitgelegd over de leefgebieden die je aan de kust aantreft. Onder water en erboven, stenen, strand en slikgebieden bijvoorbeeld. Wist je dat slikgebieden als in de Waddenzee en Oosterschelde tot de rijkste leefgebieden ter wereld behoren? Alle reden om eens te kijken wat je er zoal aantreft in die biotopen. Neem een schepnet, emmer en liefst ook een riek (een schep met tanden) mee en leef je uit. Wie weet haal je een zeeduizendpoot omhoog. Schitterende beesten die door sommige mensen als eng worden ervaren. Geen wonder: een grote zeeduizendpoot (of: zager) kan je bijten en dat voel je best goed. Verder is het niet erg hoor, dus gewoon even goed naar kijken.




Kustleven van Europa kan ook handig zijn als je zeedieren wilt verzamelen om op te eten. Niets lekkerder dan een wilde oester. En wist je dat je zeewier ook kunt eten? Het is nog erg gezond ook! Mocht je in de Oosterschelde oesters of mosselen willen verzamelen, ga dan wel even na of er geen gevaar schuilt. In sommige gebieden wordt gedurende een aantal weken een soort gif aangetroffen in mosselen, waarschijnlijk veroorzaakt door een bacterie. Je kunt maar beter geen schelpdieren uit die gebieden eten, zelfs gekookt is dat niet zonder risico.

Ondertussen is niets leuker dan in het ondiepe water te zoeken naar wriemelende diertjes en mooie plantjes. Gewoon doen en dan samen in de emmer bekijken. Of je nou aan de Nederlandse kust verblijft, of in het buitenland, het is overal even leuk. Laat de dieren tijdig weer vrij. Het water in je emmer warmt snel op en daar kunnen de dieren meestal niet tegen. Na een poosje heb je geen wriemelende diertjes meer in je emmer, maar enkel dooie.

In het bezoekerscentrum Meijendel kostte Kustleven van Europa slechts € 3,00. Op internet kwam ik het boekje tegen voor een iets hogere prijs, maar nog altijd spotgoedkoop. Leuk voor kinderen én volwassenen!

Kustleven van Europa / Bob Gibbons / Uitgeverij Atrium / paperback

Koop dit boek

 

beste vogelgidsen voor aan de kust