Recensie: Alle kinderen naar buiten!, Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman

Vandaag plofte er een boek op tafel dat met gejuich werd ontvangen: Alle kinderen naar buiten!, geschreven voor Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman. Het motto van dit boek is: alle kinderen naar buiten en lekker spelen in de grootste speeltuin die er is: jawel, de natuur. Want welk kind geniet nu niet van buiten spelen? Mocht jij als ouder of leerkracht ze niet op ‘gewone’ wijze naar buiten krijgen, kies dan voor een slimme aanpak. Juist: dit boek staat boordevol tips waar je kinderen echt blij mee maakt. En het mooie is: een blij kind is een blije ouder!

De schrijvers van Alle kinderen naar buiten! hebben ruime ervaring met kinderen en de natuur. Jasper de Ruiter is eigenaar van De Speurzoekers. Hij trekt met groepjes kinderen de natuur in om van alles te ontdekken en organiseert kinderfeestjes in de natuur. Hij weet wat het is om met kinderen erop uit te trekken en wat kinderen leuk vinden. Marieke Dijksman werkt bij Vogelbescherming Nederland en is hoofdredacteur van het jeugdmagazine van de Vogelbescherming. Een ideaal duo dus om een boek als dit te schrijven.

alle-kinderen-naar-buiten

Laat ik eerst maar eens beginnen bij de verpakking. Dat is tenslotte het eerste dat je ziet aan een boek. Je pakt een boek op, omdat het er aantrekkelijk uitziet. En als je dan ook eens al bladerend ontdekt dat een boek fris is vormgegeven, kun je dan de verleiding nog weerstaan? Wel, zowel de buitenkant als het binnenwerk van Alle kinderen naar buiten! zijn beide erg leuk vormgegeven. Het plezier waarmee auteurs en vormgevers aan dit boek hebben gewerkt, spat er vanaf. Tekeningen en foto’s nodig uit om woning en school te verlaten en om urenlang plezier te beleven aan het buitenleven.

Alle kinderen naar buiten! is een boek voor kinderen van vier tot veertien jaar. En natuurlijk voor hun ouders, grootouders en leerkrachten. Het staat boordevol tips en ideeën voor zien, horen, proeven, voelen en ruiken, kortom alle zintuigen worden geprikkeld. Waterdiertjes vangen, in bomen klimmen, je eigen parfum maken of een hut van takken bouwen. Een heerlijk en groot aanbod dus van leuke buitenactiviteiten, natuurweetjes, lestips, zoekkaarten en spannende opdrachten.

Dit boek is trouwens niet zomaar een boek. Het telt maar liefst tweehonderdzeventig pagina’s. Met recht kun je zeggen dat je er elke dag mee aan de slag kunt. Je leest alles over de uitrusting van de natuuronderzoeker. Een vergrootglas hoort er zeker bij, een verrekijker ook. Maar dat je je rugtas met nog veel meer andere reuzeleuke spulletjes kunt vullen, zal je wel duidelijk worden. Soms zijn de spulletjes niet reuzeleuk, maar gewoon heel nuttig en eigenlijk onmisbaar. Zoals een EHBO-setje of zonnebrandcrème.

Na dit eerste hoofdstuk wordt per seizoen een groot aantal concrete ideeën gegeven. De voorjaarssafari spreekt mij erg aan: op zoek naar het liefdesleven van vogels. Ook de zoektocht naar blauwe reigers in de bomen, zal veel kinderen aanspreken. Het gekrijs en gedoe in een reigerkolonie is voor elk kind een hele ervaring. Een leuke activiteit die je op steeds meer plekken in het land kunt doen is een wandeling over een blotevoetenpad. Durf jij het aan? Of ouders en leerkrachten blij worden van de tip die de auteurs in petto hebben voor aan het einde van een warme zomerdag, waag ik te betwijfelen: een sprong in de sloot of je kleren wassen in een waterplas. Ik bedoel, mijn kleren waren na een provisorische poetsbeurs in sloot of plas meestal grauwer dan ooit te voren. En ik vermoed dat de meeste ouders hun kinderen na een sprong in een sloot met kleren en al niet zonder een douchebeurt naar bed laten gaan. ‘t Is ondertussen natuurlijk voor de kinderen ontzettend leuk om op deze manier in de natuur bezig te zijn. Lekker ravotten en tenslotte het water in. Waarom ook niet? Doe ze gewoon een stel oude kleren aan.

Van andere tips in de zomer gaan de ogen van mijn kinderen ook glimmen: brood roosteren aan een stok, of een strand afschuimen naar leuke vondsten en natuurlijk mag een schepnet voor in de sloot niet ontbreken. Ook de liefhebbers van knutselen komen ruim aan bod. Maak eens een schelpenkrans of een hoedje van takken.

Wie de natuur ingaat, komt ook regelmatig levende wezens tegen. Waterdiertjes, vogels, insecten, soms een amfibie en wie weet zelfs een reptiel. Bloemen bloeien en sommige planten blijken eetbaar. Je stuit op een hoopje uitwerpselen of een lege schelp op het strand. Dan is het toch leuk om te weten wat de naam is van plant of dier. Daarom zijn in het hele boek handige zoekkaartjes opgenomen waarop de meest voorkomende dieren en planten worden afgebeeld.

Hebben de kinderen echt de smaak te pakken, en dat hoop ik van ganser harte, want van smartphone, playstation en Netflix alleen worden kinderen ook niet veel wijzer, laat ze dan eens te keer gaan op het schoolplein. Het klinkt leerkrachten misschien een tikkeltje revolutionair in de oren, maar met de juiste begeleiding kom je denk ik een heel eind: laat de kinderen het schoolplein omtoveren tot een natuurparadijs. Of ga eens in de schooltuin moestuinieren met de kinderen.

Kinderen spelenderwijs de natuur laten ontdekken, daar zijn de auteurs van Alle kinderen naar buiten! helemaal voor gegaan. Het resultaat mag er zijn: een kloek boek boordevol  verrassende tips en ideeën en ook nog eens bijzonder aantrekkelijk vormgegeven. Lekker buiten spelen en de natuur ontdekken. Elk kind verdient het.

Alle kinderen naar buiten! / Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman / KNNV Uitgeverij / hardcover