Recensie: Handboek vogels, Lars Gejl

De uitgever en De Vogelbescherming prijzen het Handboek vogels aan met de veelbelovende zin: ‘Het meest complete handboek voor elke vogelliefhebber!’ Dat statement noopt tot nader onderzoek.

Eerst wat zakelijke informatie: het Handboek vogels beschrijft ongeveer 340 vogelsoorten die in Noordwest-Europa voorkomen. Algemene én schaarse broed- en trekvogels. De beschrijvingen zijn uitgebreid, bij de meeste vogels één hele pagina, en de foto’s zijn vele. Het handboek bevat ongeveer 1.000 foto’s van vooral Scandinavische fotografen.

handboek vogels

Het Handboek vogels bevat een paar verrassingen. De eerste verrassing is het overzicht van de silhouetten in de binnenkant van de flappen. Ook als je de naam niet weet kun je op basis van het silhouet snel de juiste pagina vinden.

De tweede verrassing vind je ook aan de binnenkant van de voorflap. Hier worden de kenmerken van vogels uitgelegd. Waar bevindt zich bij een havik de tarsus en waar de vleugelbaan? En dan de kop van een vrouwtje rietgors waar allerlei strepen over lopen. Wat is het verschil tussen zijkruinstreep, snorstreep en teugel? Op deze manier wordt ook een blauwborst nader geïnspecteerd. Zeer leerzaam, want in veel gidsen worden deze termen gebruikt, maar lang niet elke vogelaar weet waar hij dan precies op moet letten. De foto’s van havik, blauwborst en rietgors zijn haarscherp en beloven veel goeds.

Lars Gejl is een gerenommeerde vogelfotograaf uit Denemarken en dat blijkt: het Handboek vogels bevat uitsluitend foto’s. En ik overdrijf echt niet wanneer ik zeg dat de foto’s van sublieme kwaliteit zijn. Blader bijvoorbeeld eens naar de foto’s van de steltlopers of roofvogels. Of naar de schitterende sfeerfoto van de twee baltsende kraanvogels. Vooral door de kwaliteit van de afbeeldingen onderscheidt het Handboek vogels zich van vogelgidsen en andere handboeken.

De beschrijvingen van de vogels variëren qua lengte. De meeste vogels worden gepresenteerd op een hele pagina, een aantal is minder ruimte toebedeeld. De informatie kan zich meten met de betere vogelgidsen. Kenmerken, verspreiding en soorten met een sterke gelijkenis worden uitgebreid besproken. De verspreidingskaartjes zijn duidelijk.

O ja, ik moet ook nog iets zeggen over de vogelgeluiden. Het Handboek vogels is een multimediale uitgave! Op de website www.handboekvogels.nl kun je van veel vogels de geluiden beluisteren. Bij een aantal vogels kun je zelfs een QR-code scannen. Onthoudt deze URL, die is ook in het veld ontzettend handig.

Vanwege het formaat kun je het Handboek vogels geen veldgids noemen. Daar is het boek te groot voor. Het is wel een schitterend naslagwerk dat vooral uitblinkt door de sublieme foto’s. Daarmee is het ook nog eens een schitterend cadeau waarmee je elke vogelaar blij maakt.

Handboek vogels / Lars Gejl / Kosmos Uitgevers / Luxe paperback